Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Walle Danewid: "Solheim Cup fantastiskt"

Dags för golffesten Solheim Cup. Profilen Walle Danewid från Lerberget är övertygad om att spelartrion han jobbade med en gång får viktiga roller i Europalaget.

Anna Nordqvist gör sin femte Solheim Cup-start.Bild: Charlie Neibergall
Europa mot USA blir som vanligt en prestigefylld kamp. När Solheim Cup inleds på skotska Gleneagles på fredag är det bland annat med svenskorna Anna Nordqvist och Caroline Hedwall i det europeiska laget. Dessutom ingår debutanten Anne Van Dam från Nederländerna i truppen.
Säsongen 2008 tog Sverige VM- och EM-guld för amatörer. Förbundskaptenen hette Walle Danewid och i laget ingick Anna Nordqvist och Caroline Hedwall. Några år senare nappade han på erbjudandet att bli landslagscoach för Nederländerna, och en av adepterna hette Anne Van Dam.
– Det känns ju lite extra att följa de här spelarna nu, säger Walle Danewid.
USA ses som knapp förhandsfavorit, men vissa faktorer talar för att Europas kapten Cathriona Matthew och hennes spelare får fira på söndagen.
– Väderförhållandena och underlaget påverkar. Amerikanskorna vill ha banan hård och snabb. Blåser det, och banan är mjuk, är det liten fördel Europa. Sedan ska man inte glömma att hemmastödet betyder mycket. Vissa av amerikanskorna kan mycket väl darra i en sådan situation, tror Walle Danewid.
Walle Danewid har tidigare under sin karriär coachat tre av de europeiska spelarna.Bild: Sonny Thoresen
Han har varit engagerad i golfen länge i olika sammanhang, och tanken var att följa dramatiken på plats i Skottland. Tidigare har han följt Solheim Cup live både i Europa och på andra sidan Atlanten.
Den gamla adepten Anne Van Dam hade till och med ordnat biljetter till Walle Danewid, men en nyligen genomförd operation tvingar honom punktmarkera golfpartyt från tv-soffan.
– Jag kommer inte missa många sekunder. Solheim Cup har haft en fantastisk utveckling. Spelformatet är perfekt för tv, och eftersom det handlar om lag, och spelare som möts ansikte mot ansikte, kan även den som inte är lika initierad ha glädje av tävlingen.
Fakta

Walle Danewid om "sin" trio

Anna Nordqvist, 32 år. Världsranking: 71.

– Med sin rutin och sitt lugn är hon viktig både på och utanför banan. Anna är tuff att möta i matchspel.

Caroline Hedwall, 30 år. Världsranking: 122.

– Hon gillar den här formen av golf och är som gjord för att spela Solheim. Ingen amerikanska vill möta Caroline.

Anne Van Dam, 23 år. Världsranking: 100.

– Intelligent och med starkt spelregister. Är dessutom en spjuver och grym att ha i en grupp.

Gå till toppen