Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intern kritik mot nya ECB-stimulanser

Europeiska centralbanken är öppet splittrad om behovet av och riskerna med de nya penningpolitiska stimulanser som den avgående ECB-chefen Mario Draghi lanserade i torsdags.

Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot är kritisk till ECB-chefen Mario Draghis senaste stimulansåtgärder. ArkivbildBild: Kiyoshi Ota
Över en tredjedel av medlemmarna i det så kallade ECB-rådet har invändningar mot politiken, rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn.
Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot är en av de så kallade hökarna i ECB-rådet.
– Detta breda paket av åtgärder, särskilt det återstartade stödköpsprogrammet, är överdrivet sett till nuvarande ekonomiska förhållanden. Det finns starka skäl att tvivla på politikens effektivitet, säger han.
Enligt Knot är kapacitetsutnyttjandet i eurozonen redan högt, med löneökningar och lättillgängliga krediter.
Den österrikiska kollegan Robert Holzmann är också kritisk. Han påminner om att ECB är i färd med att utvärdera sin penningpolitik och att detta kan resultera i att inflationsmålet sänks. Att i det läget slå till med nya stimulanser för att nå ett inflationsmål som kan bli obsolet är ett misstag, enligt Holzmann.
– Det kan ju vara så att 2 procent är utom räckhåll just nu och att prisstabilitet nås på 1,5 procent.
De två hökarna får i debatten mothugg från Sloveniens centralbankschef Bostjan Vasle. Han upprepar Mario Draghis syn på frågan och säger att det kan krävas mer åtgärder då såväl tillväxt som inflation i eurozonen just nu är låg.
Fakta

De omstridda ECB-åtgärderna

Europeiska centralbanken, med avgående Mario Draghi som chef, aviserade i torsdags nya stimulansåtgärder i form av stödköp av obligationer för 20 miljarder euro per månad från och med november. Samtidigt sänktes ECB:s insättningsränta för banker till rekordlåga minus 0,50 procent.

ECB:s ekonomer sänkte samtidigt prognosen för såväl tillväxt som inflation.

Stödköpsprogrammet har ingen bortre gräns utan ska enligt Draghi pågå så länge det krävs för att se till att penningpolitiken får fullt genomslag. Stödköpen ska avbrytas först kort inför det att ECB är redo att strama åt med räntehöjningar.

BNP-tillväxten i eurozonen minskade till 0,2 procent i andra kvartalet jämfört med kvartalet före, ned från 0,4 procent under första kvartalet.

För helåret räknar ECB:s ekonomer med en tillväxt på 1,1 procent följt av 1,2 procent 2020 och 1,4 procent 2021. Inflationen väntas i snitt sjunka till 1,2 procent i år, 1 procent 2020 följt av en ökning till 1,5 procent 2021.

Källa: ECB

Gå till toppen