Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstridd staty av sovjetisk marskalk tas bort

Den omstridda statyn i Tjeckiens huvudstad Prag.Bild: Petr David Josek/AP/TT
Det lokala styret i ett distrikt i Tjeckiens huvudstad Prag har beslutat att avlägsna en staty av den sovjetiske fältmarskalken Ivan Konev som ledde styrkorna som intog största delen av Tjeckoslovakien under andra världskriget.
– Vi kommer att sträva efter en konsttävling för ett minnesmärke för befriarna av Prag i slutet av andra världskriget i stället för marskalk Konevs staty, säger Ondrej Kolar, distriktets borgmästare.
Statyn restes 1980 och har varit en källa till kontrovers sedan kommunismens fall 1989. Den har med jämna mellanrum vandaliserats och i förra månaden täcktes den över med en presenning.
Detta retade i sin tur upp proryska aktivister som upprepade gånger avtäckt statyn igen. Ondrej Kolar har i sin tur fått polisskydd efter anonyma dödshot.
Tjeckiens president Milos Zeman, som ofta har luftat proryska åsikter, sade tidigare i september att Konev-statyn bör få stå kvar.
Gå till toppen