Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidigare riksdagsledamot åtalas för bedrägeri

Stefan Jakobsson, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, åtalas misstänkt för flera fall av bedrägeri.

Stefan Jakobsson, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, åtalas för bedrägeri. Arkivbild.Bild: Thommy Tengborg/TT
För drygt ett år sedan avslöjade Aftonbladet att Stefan Jakobsson låtit skattebetalarna stå för bland annat privata taxiresor. Granskningen ledde till att Jakobsson drog tillbaka sin kandidatur till riksdagen.
En förundersökning mot honom inleddes och nu har åklagaren beslutat att åtala honom, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.
– Jag har åtalat honom för bedrägeri under fem åtalspunkter, säger Joakim Zander, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, till TT.
– Den första punkten gäller 35 taxiresor i Stockholmsrådet. Jag menar att de har varit privata, men han har låtit statsförvaltningen betala.
Övriga åtalspunkter gäller ersättning för kostnader under tjänsteresor, men som åklagaren anser ha varit privata resor.
TT har talat med Stefan Jakobssons advokat Carlos Costa som inte kan kommentera åtalet nu. Enligt åklagaren förnekar Jakobsson brott.
Stefan Jakobsson arbetar i dag som politisk tjänsteman vid SD:s riksdagskansli. TT har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar om åtalet. Partiets pressavdelning säger i ett skriftligt uttalande: ”Vi avvaktar utfallet av rådande process och med respekt för denna har vi inget ytterligare att kommunicera i nuläget”.
Gå till toppen