Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen svänger och ger koloniområdena tioåriga avtal

I somras var positionerna låsta. Kommunen ville bara ge koloniområdena i staden femåriga avtal. Men nu har politikerna satt ner foten och ställer sig bakom kolonisternas krav på tioåriga arrenden.

Nya avtal väntar koloniområdena från årsskiftet. Här Örby koloniområde i södra Helsingborg.Bild: Tom Wall
Förhandlingarna har varit långa och många kring 15 av koloniområdenas nya arrendeavtal. Det har bland annat handlat om öppettider på områdena, avgifter, odlingskrav och hur enbart helsingborgare ska få rätt att köpa en koloni.
Men den kanske viktigaste frågan har handlat om längden på arrendena. Fem år har varit budet från tjänstemännen på mark- och exploateringsenheten (MEX). Något kolonisterna inte alls har velat gå med på – utan krävt minst tio år för att känna att de kan satsa på sina stugor och täppor. Nu ser det ut som att man har fått igenom sitt krav.
– På två kommunalrådsberedningar har vi varit överens om att de ska vara tio år. Ingen har varit emot, säger oppositionsledaren Jan Björklund (S), som drivit kravet tillsammans med de rödgröna partierna.
Kommunalrådet Jan Björklund (S) är nöjd över att koloniernas avtal nu kan bli tioåriga.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi är oerhört nöjda. För något år sedan skulle åtta koloniområden bort. Sedan var det alla stängsel som skulle ner och hela det här året har handlat om de nya avtalen. Nu är alla områden kvar och nya avtal på gång, säger Jan Björklund.
Gun Bjelkholm är ordförande i Helsingborgs koloniföreningars samorganisation. Hon gillar naturligtvis beskedet om tioåriga avtal.
– Det här tycker vi är jättebra. Det är det vi har strävat efter. Vi har suttit ett helt år och bara diskuterat det här. Det har varit den stora frågan. Vi har haft massor av möten.
Hur tror du kolonisterna kommer att reagera på beskedet?
– Jag tror att de blir nöjda. Det hoppas jag verkligen.
Gun Bjelkholm är ordförande för koloniföreningarnas samorganisation.
Enligt exploateringschefen Patrik Möller innehåller de nya avtalsförslagen förtydliganden på flera punkter. De handlar om reglerna som ska leda till att enbart helsingborgare får köpa kolonistugor och om hur odlingsytorna ska beräknas.
I somras meddelades att MEX kunde tänka sig längre avtal om koloniområdena helt öppnades upp. Men trots att avtalen nu blir längre, finns inga hårdare krav kring öppethållandet för allmänheten.
– Öppettiderna stämmer ganska väl med det som var tidigare, men med tydligare uppföljning. Det blir öppet dagtid under sommarmånaderna, säger Patrik Möller.
De föreslagna höjningarna av arrendeavgifterna vill han inte kommentera. Enligt uppgift får inte alla samma höjning. De förslag som hittills varit kända kan innebära en höjning på ett par tusenlappar per år, vilket kritiska röster menar slår hårt mot exempelvis äldre pensionärer med låg pension.
I oktober ska kommunfullmäktige ta ett beslut om generell inriktning för avtalen. Därefter ska tjänstemännen på MEX förhandla klart avtalen.
Kommunalrådet Marcus Friberg (MP) vid ett tidigare besök på Senderöds koloniområde.Bild: Mats Roslund
Också kommunalrådet Marcus Friberg (MP) är nöjd med de förslag som är på väg ut till koloniföreningarna.
– Vi behöver säkra justa villkor och de som nu är på väg är bra. Sedan kommer vi i Miljöpartiet att föreslå att den som odlar en större del av sin koloni än 30 procent ska få sänkt arrende, säger han.
Fakta

Koloniområdena

För 15 av stadens 16 koloniområden går arrendeavtalen ut till årsskiftet. Idag är avtalen olika långa, vissa 25-åriga med möjlighet till fem års förlängning.

För några år sedan var nästan alla koloniområden hotade. Från politiskt håll ville man ha marken till bostäder.

Under många år har det varit strid om öppethållandet på koloniområdena. Staden vill att grindarna hålls öppet så mycket som möjligt. Kolonisterna har pekat på problem med stölder och skadegörelse.

För något år sedan kunde HD visa att folk som inte bor i Helsingborg dominerar i ett par koloniområden i södra Helsingborg. Många från Småland har köpt stugor och priserna har också trissats upp. Politikerna vill att enbart helsingborgare ska äga kolonistugor på den av staden subventionerade marken.

Här är koloniområdena som berörs av de nya avtalen:

Apladalens koloniförening

Koloniföreningen Brytstugan

Koloniföreningen Enighet

Koloniföreningen Fredriksdal Västra

Koloniföreningen Fredriksdal Östra

Furets Sommarstad

Lundsbäcks koloniförening

Närlunda koloniförening

Pålstorps sommarby

Koloniföreningen Ringstorps sommarstad

Koloniföreningen Senderöd

Stenbockens sommarby

Sommarbyn Tornet

Ättekulla sommarstad

Örby sommarstad

Gå till toppen