Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: SD tar kultur på allvar. Sölvesborg är skyltfönstret.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Många rubriker blev det. Men det finns inget att vara förvånad över här. Inget alls.
SD-ledda Sölvesborg är Sverigedemokraternas skyltfönster. Det är här partiet visar vilket Sverige det vill ha – utan att de lokala koalitionskamraterna M och KD spjärnar emot. Det är här kulturen ska bidra till att ”återskapa en gemensam identitet”.
Här ska det inte flaggas med regnbågsflagga vid stadshuset. En symbol för mångfald och för allas rätt att älska, samma kön eller motsatt kön, sedan mer än 40 år. Men i Sölvesborg talar kommunstyrelseordförande Louise Erixon (SD) om att den urholkar traditionen och hänvisar till ”äldre kommuninvånare”.
Här ska offentlig konst bara vara dekoration. Pynt. Inget som provocerar, som väcker tankar och känslor, inget att argumentera och fundera kring.
”Om du vill ha 'menskonst' hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo”, säger ordföranden för fritids- och kulturnämnden Rolf Hans Berg (SD) till SVT.
Ja, ”menskonst”. Samtidskonst, med feministvinkel dessutom. Och nej, ingen är förvånad. Att fördöma samtidskonst är en gammal konstart hos nationalisthögern.
Här ville styret ändra biblioteksplanen – bland annat det om att litteratur ska finnas på alla elevers modersmål. I syfte att ”tydliggöra en ny inriktning på politiken”.
Tydlig är den. Det går att le åt Sverigedemokraternas nostalgiska drömmar om ett Sverige som aldrig funnits, om röda stugor med vita knutar. Men leendet stelnar till ett grin.
För Sverigedemokraterna tar kulturen på allvar. De vet vilken makt den har över samhället, de bryr sig på ett sätt som andra glömt bort. De – och andra högerpopulistiska partier på frammarsch.
Som Andrew Breitbart, grundare till sajten där alt right-byggaren Steve Bannon tog sats, visste att kulturen bygger samhället, som politiken sedan styr: ”Politics is downstream of culture.” Den som vill ändra samhället börjar där. Som i Sölvesborg.
Gå till toppen