Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tredje försöket att bygga mobilmast i Gantofta

Gantoftaborna tycker att den planerade mobilmasten kommer för nära byn och hoppas att det inte ska bli tredje gången gillt för Telia.
I senaste omgången fick de rätt – för att Telia glömt skicka in en utredning.

Bild: Albin Brönmark
I oktober kommer stadsbyggnadsnämnden för tredje gången behandla frågan om var man ska bygga en mobilmast i Gantofta. Täckningen i dalen är dålig och behöver förstärkas.
I februari beviljades Telia bygglov för en ny 42 meter hög mast och två teknikbodar. Beslutet överklagades av ett stort antal personer, som fick rätt.
Gantoftaborna påpekade att masten stred mot detaljplanen, som anger småindustri. De menar att det finns icke planlagd mark i närheten som skulle funka lika bra. Bland alternativen som grannarna tycker sig se finns bland annat nedlagd grustäkt som ligger utanför tätbebyggt område.
Länsstyrelsen har vänt och vridit på ärendet. För att kunna släppa fram ett lov måste Telia visa att platsen man vill bygga på är den absolut bästa ur samhällssynpunkt och att alternativ saknas. Sådana argument har Telia – men missade att skicka in dem när de skulle bemöta Gantoftabornas överklagan. Länsstyrelsen gav där Gantoftaborna rätt.
Nu har Telia skickat in en ny bygglovsansökan till Helsingborgs stadsbyggnadsnämnd, för samma plats som i februari. Kanske blir det tredje gången gillt för masten.
”I det aktuella området finns det inga andra master för Bolaget att nyttja/samlokalisera för att uppnå erforderlig täckningsgrad. Man har även ställt frågan till flera andra markägare i området som alla sagt nej” skriver Telia för att stärka sin motivering till mastens placering.
Förra året sa stadsbyggnadsnämnden nej till Telias första ansökan, då på grund av invändningar från Trafikverket. Masten kom för nära järnvägen. Mastplatsen flyttades då, närmare byn.
Läs också Ny plats för mobilmast i Gantofta
Läs också Nej till mobilmast i Gantofta
Gå till toppen