Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

20 miljoner till Rönne å-projektet i Klippan

I fredags var de sista papperna underskrivna. Klippans kommun tilldelas ett mångmiljonbelopp för arbetet med att återställa Rönne å:s åfåra. ”Det betyder att nu har vi resurser att köra full fräs framåt”, säger miljöstrateg Tord Andersson.

Tord Andersson vid Forsmöllans kraftverk i samband med att turbinerna stängdes av i juni. En del i projektet är att låta ålen vandra fritt.Bild: Britt-Mari Olsson
Klippans kommun har nu beviljats 20 miljoner kronor från EU:s Life-program för Rönne å-projektet, vars syfte är att riva ut tre gamla elkraftverken och återställa åfåran.
– Första steget är en ansökan till mark- och miljödomstolen. Det är det vi jobbar för fullt med nu, säger Tord Andersson som projektleder arbetet åt Klippans kommun.
En del åtgärder är redan påbörjade. Turbinerna i kraftverken är avstängda så att ål kan ta sig nedströms. Laxyngel har planterats uppströms Forsmöllan, där även vattenvårdare jobbar med att återställa strömvattenmiljöer så att fisk som lax och öring ska trivas.
– Det här är något vi väntat på väldigt länge. Det som förvånar mig är att det tog sån tid att komma med besked, säger Tord Andersson.
Besked om bidrag skulle ha lämnats i juli och att det dröjt tills nu har försenat arbetet lite.
– Jag har försökt jobba som om vi fått pengarna, men vi har ju inte kunnat göra några större upphandlingar eller så.
Att göra en ansökan om tillstånd att riva ut kraftverken kommer ta tid. Minst 1,5 år, räknar Tord Andersson med. Därtill kommer handläggningsprocessen i domstolen och sedan själva genomförandet av utrivningen.
– Det här ska ju täcka en stor del av arbetet. Det är ett sexårsprojekt och vi kommer ha nytta av de här pengarna under många år.
Huvudsyftet med bidraget från EU:s Life-fond är att öka den biologiska mångfalden och gynna hotade arter. Förutom det har Klippans kommun pekat på flera andra aspekter i sin ansökan och att bidraget beviljades var väntat, enligt Tord Andersson.
– Detta är en del av en kunskapsutbyggnad, med forskarvärden i hela processen. Det kommer dokumenteras och utvärderas av forskare från Karlstads universitet. Även föreningsliv och näringsliv samarbetar vi med. Projektet står på flera ben, säger han.
Gå till toppen