Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”I Helsingborg är alliansens jordbrukspolitik ihålig, ryckig och motsägelsefull.”

Helsingborg bör även i fortsättningen bidra till att det odlas ekologiskt och fritt från gifter på invånarnas gemensamma åkermark. Det skriver Marcus Friberg (MP), kommunalråd.

Kommunalt, ekologiskt vete på en av Helsingborgs åkrar utanför Allerum.Bild: HD Red
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Alliansen vill inte att Helsingborgs stad ska fortsätta odla ekologiskt. Det har skett i över tio år på mark som staden äger.
Totalt äger Helsingborgs stad cirka 1 250 hektar jordbruksmark. På cirka 400 av dem bedriver staden eget jordbruk och där ska odlingen enligt beslut som tidigare tagits av stadens politiker vara ekologisk. Stadens jordbruk ligger tämligen centralt och är därför att betrakta som närodlat.
Alliansen motiverar sitt nej till ekologisk odling med att det är bättre att ha närodlat än 100 procent ekologiskt. Men även om det ofta i politik gäller att välja mellan två ting enligt principen “antingen eller” går det i detta sammanhang att hävda att “både och” är möjligt.
Det går att odla både ekologiskt och nära, så sker ju idag.
Efter kommunvalet förra hösten tog alliansen, som nu styr Helsingborg, fram ett övergripandeprogram för hela kommunen. I det står att den mat som serveras i stadens verksamheter – alltså på skolor och vårdboenden – ska vara ekologisk och närodlad. Men nu villalliansen stoppa ekologisk nära odling, samtidigt som den mat som serveras i stadens matsalar enligt alliansens eget program ska vara ekologisk och närodlad. Det går helt enkelt inte ihop.
De borgerliga partierna brukar vara starka förespråkare för marknaden och dess drivkrafter, men när det kommer till jordbruk är det tydligen annat som gäller.
Alltfler svenskar köper ekologiskt, men eftersom det inte finns tillräckligt många ekologiska producenter i Sverige behövs import. Så är det också i Helsingborg. Vore det inte bättre om staden producerade ekologiskt i Helsingborg och på så sätt kunde stärka invånarnas självhushållning?
Efter valet i Helsingborg i fjol har stadens politiska styre, de fyra borgerliga partierna, släppt fram ett bygge på upp emot 35 hektar på Östra Ramlösa. Området, där det idag ligger jordbruksmark, har länge varit en stridsfråga. Under förra mandatperioden kunde Miljöpartiet, som då ingick i det politiska styret, förhindra att området bebyggdes. Nu ska snart bostäder byggas på en av norra Europas bästa åkermarker. Om alliansen prioriterar närodlat så mycket som dess företrädare påstår kunde den ha främjat odling på marken istället för att avsätta den för bostäder.
I Helsingborg är alliansens jordbrukspolitik ihålig, ryckig och motsägelsefull. Alliansen vill ha ekologiskt i stadens verksamheter, men motarbetar samtidigt ekologisk odling. Alliansen vill ha närodlad mat i stadens verksamheter – men motverkar samtidigt just det.
Sveriges nationella livsmedelsstrategi arbetades fram ochantogs i riksdagen 2017 av regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och dåvarande allianspartierna. Ett av målen är att öka den ekologiska odlingen i landet. Därtill ska den inhemska produktionen och självhushållningen stärkas för att öka exporten. Men Helsingborg ska enligt alliansen istället stoppa ekologisk odling. Miljöpartiet hoppas att Helsingborg kan gå i en annan riktning, bli ledande på vägen mot ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk.
Helsingborg behöver inte en politik fylld av motsägelser, utan bör satsa på att även i fortsättningen bidra till att det odlas ekologiskt och fritt från gifter på invånarnas gemensamma åkermark, så att de kan få en både ekologisk och närodlad kost.
Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen