Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria G Francke: Kulturjournalisten Stephan Linnér är död

Satte avtryck både som filmkritiker och kulturchef på Kvällsposten.

Kvällspostens Stephan Linnér med amerikanske skådespelaren Sylvester Stallone under dennes besök i Stockholm Sverige juni 1988.Bild: Sören Fröberg
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Nuförtiden är det väl som vilket jobb som helst, det att vara journalist. Men man kan faktiskt utan att romantisera säga att tidningshusen förr var befolkade av en massa excentriker, och en av de mest underbara excentrikerna som jag arbetat nära var Stephan Linnér.
Han blev min kollega när jag i unga år började arbeta som nöjesreporter på Kvällsposten. Det var 1985 och då var Stephan gammal i gården – han började där redan 1972. Han skrev för flera avdelningar på tidningen men det var som nöjesjournalist och filmkritiker och senare som kulturchef som han satte störst avtryck.
Stephan Linnér och jag hade skrivborden mitt emot varandra under några år och det var ett skådespel man fick bevittna, varje dag. Han läxade kärvänligt upp mig om något papper på mitt bord gled över på hans – hans eget bord var skinande rent – men han diskade sin kaffemugg mycket sporadiskt. Han hojtade entusiastiskt inför det mesta, utom när han lade pannan i djupa veck och sa ”jaaa, jaaa”, som tecken på att han lyssnade koncentrerat. Han hamrade lika infernaliskt på den elektriska skrivmaskinen som han hade gjort på den mekaniska. Han kallade mig för sin lilla duva utan att det på något sätt kändes obekvämt. Det finns många roliga historier om honom och gemensamt för dem är att de tappar i värde om man försöker skriva ner dem.
Han pratade ofta om Jerry Lee Lewis, som han älskade. Eller någon film han just hade sett. Eller en måltid han hade ätit – även mat och dryck var en av hans passioner.
Mitt i allt detta lade han ner sin själ i arbetet, han var ett av de där livs levande uppslagsverken som inte riktigt görs nuförtiden och han var petig på ett bra sätt. En idéspruta av guds nåde.
Stephan lärde mig att på riktigt ha roligt på jobbet, han lärde mig att det går att hitta en balans mellan plikt och lust och han var överlägset bäst på dansgolvet när det var firmafest.
2011 slutade Stephan Linnér på Kvällsposten, efter 39 år. När han dog var han 70 år gammal. Hans närmaste är mångåriga särbon Viveca Ahlner i Malmö och lillasystern Barbro Linnér i Solna.
Gå till toppen