Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skätteskärr samlar sig för byamarknad

Den lilla byn med den stora sammanhållningen. Nu samlas byborna Skättekärr för sin årliga höstmarknad.

Byborna i Skättekärr rustar för marknad på Christer Paulssons gård.Bild: Tove Scherman
De tolv hushållen i den lilla byn Skättekärr utanför Nyhamnsläge hjälper varandra med det mesta.
- Händer det något är det bara att knacka på hos närmsta granne, det är äkta bygemenskap, säger Christer Paulsson.
För fjärde året arrangerar byn sin höstmarknad som till en början var tänkt som en sammankomst för vägsamfälligheten.
- Men nu har det spridit sig, kön brukar ringla långt ner på byavägen. Det är roligt, eftersom det här är en återvändsgata är det inte många som annars skulle ta sig hit, säger Lena Jarring.
Hon är en av byborna som samlats på Christer Pulssons gård precis där Skättekärrs byaväg gör en avstickare. Alla bidrar med sitt till marknaden och Lena Jarring ska koka sylt med barnbarnen.
- Jag har plockat flera kilo björnbär. Det är populärt, alla burkar brukar gå åt, berättar hon.
Hemsnickrade fågelholkar, inlagd gurka efter eget recept och hemstöpta ljus finns också i utbudet, liksom sticklingar och hembakat i form av både bröd och kakor.
- Och så blir det ett stort utbud av grönsaker från Håkan Ward i Nyhamnsläge, säger Christer.
Grönsaker från Håkan Ward kommer att finnas till försäljning. Nils Gunnar Jarring, Ingrid Olsson och Lena Jarring hör till gruppen av engagerade bybor.Bild: Tove Scherman
Han brinner för närodlad och närproducerad mat och har sett ett kraftigt ökat intresse bland konsumenterna i Kullabygden på senare tid.
- Det är intresset för hållbarhet som slår igenom. Folk vill veta var maten kommer ifrån, och de efterfrågar det genuina, det är en särskild upplevelse att handla direkt från bonden eller producenten.
Christer har bott på gården i Skättekärr i tio år. Tillsammans med sin hustru Tina driver han Strandgårdens pensionat i Mölle.
- Här föddes faktiskt fotografen Peter P Lundh som tagit alla fantastiska badbilder från Mölle. Jag har en idé om att iordningställa ett litet pop up-museum vid tillfälle, men vet inte om jag hinner inför marknaden, säger Christer, som själv ska grilla korv från Per i Viken under lördagen.
I Skättekärr har byamarknaden numera blivit årlig tradition som byborna samlas kring.
- Marknaden betyder ännu starkare sammanhållning för oss som bor här, och det är väldigt trevlig när kommer folk utifrån, säger Ingrid Olsson, som själv ska sälja sticklingar från sina många krukväxter.
När marknaden stänger under lördagseftermiddagen fortsätter aktiviteterna i Skättekärr.
- Då packar vi ihop och går vidare till Anderssons stall, för att hålla årsmöte och avsluta med fest, säger Christer Paulsson.
Fakta

Byamarknad i Skättekärr

Vad: Marknad med försäljning grönsaker, olika inläggningar, chark från Per i Viken, korvgrillning, hembakt ,loppisgrejer, fågelholkar, hemstöpta ljus, krukväxter och annat smått och gott.

Var: På Paulssons gård på Skättekärrs byaväg.

När: Lördagen den 21/9 klockan 11 - 15

Gå till toppen