Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Miljöpartiets ekovurm kan bli ett klimatsvek.”

Vi som ingår i Allians för Skåne vill se ett aktivt miljö- och klimatarbete för att möta de utmaningar som finns på regional, nationell och global nivå. Det skriver Anna Jähnke (M), Inger Tolsved Rosenkvist (L), Annette Linander (C) och Per Einarsson (KD).

Äppleodling i Kivik. Det är viktigt att beakta en varas hela livscykel, inte bara hur den produceras och odlas. Till exempel är det rimligtvis bättre för miljön att välja ett skånskt äpple än ett ekologiskt från andra sidan jordklotet, skriver artikelförfattarna.Bild: Helge Rubin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De två miljöpartisterna Angela Everbäck och Mätta Ivarsson anklagar alliansen i Region Skåne för ett ”ekosvek” (Aktuella frågor 12/9). För att lotsa sitt resonemang i hamn måste de ta till kraftiga överdrifter och medvetet missförstå vår politik.
Sverigedemokraterna föreslog nyligen i ett så kallat initiativärende till regionstyrelsen att Region Skåne ska sluta köpa in ekologiska produkter. Som svar konstaterade vi i alliansen att frågan om att minska eller slopa inköpen av sådana produkter är för tidigt väckt. Ett nytt miljöprogram för regionens interna arbete ska utarbetas först nästa år. Det stämmer alltså inte att alliansen, som Everbäck och Ivarsson påstår, besvarade Sverigedemokraternas förslag ”i positiva ordalag”.
Att låta vårt svar plus två upphandlingsärenden i regionens servicenämnd, ett om ekologiska kolonialvaror och ett om upphandling av bröd, ligga till grund för en tes om alliansen som ekosvikare är oseriöst.
Vi som ingår i Allians för Skåne vill se ett aktivt miljö- och klimatarbete för att möta de utmaningar som finns på regional, nationell och global nivå.
Vi följer både Region Skånes miljöprogram, som beskriver regionens interna arbete, och regionens miljöstrategiska program, som behandlar regionens externa miljöstrategiska arbete.
Vi står bakom de miljömål som regionfullmäktige antagit och vi vill ta krafttag för att förverkliga den regionala utvecklingsstrategin Det öppna Skåne 2030, som bland annat slår fast att Skåne ska ha en hållbar jordbruks- och livsmedelsproduktion med stor biologisk mångfald.
Vi stöder också omställningen till en cirkulär ekonomi där material och produkter hålls i slutna kretslopp så att minimalt med naturresurser utnyttjas. Kort och gott: Allians för Skåne tar ansvar för miljön och klimatet.
Miljöpartiets ekovurm kan däremot bli ett klimatsvek.
Låt oss vara tydliga. Ekologiska produkter har en del uppenbara fördelar. Men det är väl känt att ekologisk odling tar större arealer i anspråk än konventionellt jordbruk. Det råder heller inget tvivel om att skogen lagrar koldioxid och att avskogning bidrar till att spä på den globala uppvärmningen. När världen står på randen till en omfattande klimatkris, är det då rimligt att som Miljöpartiet kräva att allt jord- och skogsbruk ska ske med ekologiska metoder? Varifrån ska Miljöpartiet få all den mark som krävs för en fullskalig omställning till ekologiskt jordbruk? Vilken skog ska skövlas?
Dessutom menar vi att det är viktigt att beakta en varas hela livscykel, inte bara hur den produceras och odlas. Till exempel är det rimligtvis bättre för miljön att välja ett skånskt äpple än ett ekologiskt från andra sidan jordklotet. Det är också klokt att välja mat efter säsong och att satsa på livsmedel som tål att lagras en längre tid, något som sparar energi och minskar klimatpåverkande transporter och matsvinn.
Genom att upphandla mer närproducerat och säsongsbaserat kan Region Skåne på samma gång stärka lokala gröna näringar och göra miljön och klimatet en tjänst.
Genom att ställa tuffa krav i upphandlingar kan Region Skåne också säkerställa att djur- och växtskydd håller den nivå som svensk lagstiftning föreskriver.
Allt detta ger betydligt bättre resultat än att på ett dogmatiskt sätt vurma för allt ekologiskt.
Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i Skånes regionala utvecklingsnämnd
Inger Tolsved Rosenkvist (L), ordförande i Region Skånes servicenämnd
Annette Linander (C), regionråd i Skåne
Per Einarsson (KD), regionråd i Skåne
Läs också ”Alliansens agerande i Region Skåne är ett ekosvek.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen