Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rapport: Det finns ingen pensionärsskatt

Det finns ingen ”pensionärsskatt”, enligt Pensionsmyndigheten. Tvärtom är pensionärer som grupp gynnad skattemässigt. Och om regeringens förslag om en skattesänkning för en miljon pensionärer går igenom får de ytterligare 5 miljarder kronor per år, hävdar myndigheten.

Pensionärerna är inte längre missgynnade skattemässigt, enligt Ole Settergren på Pensionsmyndigheten.Bild: Anders Wiklund/TT
– Utan tvekan var pensionärerna skattemässigt missgynnade under åren 2007 och 2008, direkt efter att de första jobbskatteavdragen infördes. Men i dag är bilden en annan, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till TT.
Enligt myndighetens nya rapport betalar pensionärer som är över 65 år lägre skatt än jämngamla personer som har motsvarande inkomst från förvärvsarbete. Skillnaden är 900 miljoner kronor till pensionärernas fördel.
Frågan är då om talet om pensionärsskatt har varit missvisande. Ole Settergren säger att man inte kan resonera på det viset.
– Vår beräkning beskriver läget 2019. Jag har ingen beräkning på när det blev så att pensionärerna gynnas i jämförelse med dem som förvärvsarbetar, säger Ole Settergren.
Alliansregeringen som tillträdde 2006 ville uppmuntra till arbete och införde jobbskatteavdraget som egentligen är en skatteminskning för dem som arbetar.
Däremot infördes ingen skatteminskning på pensioner. Det är den skillnaden som har kallats pensionärsskatt. Men denna skillnad började minska redan 2009, först genom ett förhöjt grundavdrag på pensioner.
Ole Settergren är noga med att påpeka att den nuvarande skillnaden i beskattning gynnar hela gruppen pensionärer. Det finns dock stora skillnader inom gruppen. De med pensioner på högst 17 200 kronor i månaden betalar lägre skatt än de som har lika låg inkomst i form av lön. Men de med högre pensioner betalar fortfarande högre skatt än jämnåriga personer som arbetar.
Kritiken mot pensionärsskatten har varit hård, bland annat från pensionärsorganisationer. Samtidigt har det saknats en samlad bild av hur mycket pensionärer egentligen betalar i skatt. Diskussionen om skatten på pensioner lär fortsätta.
– Vi borde ha gjort den här rapporten tidigare. Men det kan man säga om alla rapporter, säger Ole Settergren.
Fakta

Sänkt skatt och stärkt grundskydd

I sin budgetproposition föreslår regeringen sänkt skatt för personer över 65 år som har inkomster över cirka 17 000 kronor per månad. Förslaget berör en miljon pensionärer.

Regeringen vill stärka grundskyddet för de pensionärer som har de lägsta inkomsterna. Det handlar om 675 000.

Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad. Den föreslagna nivåhöjningen gör att personer kan ha högre inkomst jämfört med tidigare och fortfarande få garantipension.

Källa: Regeringen

Gå till toppen