Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saneringen av gamla saltupplaget uppe hos politikerna igen

Något måste göras med det gamla saltupplaget på Norra Vallgatan. Vad, hur och vad det får kosta har varit en politisk fråga som bollats mellan politiska instanser i flera år. Nu är frågan uppe igen.

Det har funnits flera förslag på hur den förorenade tomten, strax norr om 21:an i Åstorp, ska hanteras.
Det billigaste skulle vara att samla massorna och täcka över dem med en duk, för att sedan täcka över alltihop med ren jord. Det dyraste alternativet har handlat om att forsla bort det förorenade samt gräva bort den gamla soptippen som finns undertill och sanera hela fastigheten.
Men vilket alternativ eller hur det ska finansieras har det inte gått att nå en enighet kring på det politiska planet.
Nu har kommunen dessutom krav på sig att flytta de jordmassor som ligger intill om man inte kan besluta sig för vad de ska användas till. Tanken med dem var från början att använda dem för att täcka över gifttomten.
Inför veckans sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott fanns en skrivelse från tekniska kontoret med förslaget att man ska täcka massorna med duk och jord.
– Det är det man ser som en miljömässigt och ekonomiskt rimlig åtgärd. Skillnaden från tidigare är att det finns en tjänsteskrivelse från NSR där man menar att man kanske ska försöka lägga saltet för sig själv och förorenade jordmassor för sig. För att man i framtiden skulle kunna ha nytta av saltet, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S).
Men den politiske vilden Jan Hennicks yrkade på att man ska forsla bort massorna och sanera marken och med sig fick han Maria Gottschalk, även hon politisk vilde, och moderaten Roger Nielsen.
– Mitt förslag då är att man först och främst tar reda på vad man får göra, får man frakta bort det eller måste vi ha det kvar. Vad vi vill är att sanera allt, även soptippen, om det går men har vi inte råd så får vi ta bort det giftiga och kanske se över samtliga soptippar sedan, säger Jan Hennicks.
Ronny Sandberg och Annica Vink (C) reserverade sig. Ärendet ska upp vid nästa sammanträde med kommunstyrelsen.
– Då måste man redovisa finansiering av de här förslagen, annars kan man inte ta ställning i fullmäktige, säger Ronny Sandberg.
Gå till toppen