Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Tur att Sven-Ingvar Bruce slipper se hur hans donation blir förstörd

Det är väl ändå tur att Sven-Ingvar Bruce inte kan se hur hans donation blir förstörd för att kommunen inte är i stånd att uppfylla hans vilja. Det skriver Åke Vad Jensen.Bild: Tommy Bergström
Kommentar till insändaren: "Vi blundar inte men vi har svårt att hitta lösningar på egen hand" av Dick Johansson och Per Lindqvist. HD, Min mening 15/9.
När kommunen via Dick Johansson och Per Lindqvist svarar på min insändare kring problemen med lastbilarna vid Bruces skog så är det som att sticka huvudet i sanden. Det är någon annan som skall lösa problemen och man skriver i 2/3 av texten om problemet med logistik företagen och cabotage reglerna, som varit i bruk sedan 2015 inom EU. ”Vi välkomnar ett övergripande arbete inom Sverige och Europa….. och också gör det enklare för kontrollerande myndigheter att utföra sitt arbete” är deras lösning på ett lokalt problem i Helsingborg! Detta är ett problem i hela EU där vi har välkomnat alla stater som sökt medlemskap, men därför kan man inte blunda lokalt i Helsingborg inför nedskräpningen i närheten av ett naturskyddsområde. Detta kan ingen annan lösa än politiker och tjänstemän i Helsingborg. Det kan heller inte vara enklare för kontrollerande myndigheter att utföra kontrollen på 50-60 bilar, än när de står stilla en hel helg på Långeberga. Vems ansvar är det?
Det är Helsingborgs kommun som äger och exploaterar marken på Långeberga och kan väl därför också sätta upp lokala regler som t.ex. parkeringsförbud, datumparkering m.m. som man gör i övriga staden. Eller anvisa plats där det finns toaletter och andra sanitära möjligheter. Ta betalt, som Autohof i Tyskland, så skall ni se att lastbilarna försvinner snabbare än blixten.
Kan inte stadens parkeringsvakter tjänstgöra även på Långeberga? Det är väl en inköpt tjänst som man kan styra över? Liksom den tjänsten att tömma papperskorgar och toaletter på Långeberga. Den måste man nog utöka för att komma till rätta med nedskräpningen.
Man säger också i sitt svar ”vi ser inga kopplingar till badvattenkvaliteten på Råå vallar” men i HD från 5/9 säger strandansvarige Elisabet Lindberg -”Problemen med tarmbakterierna har varit en följetong i Helsingborg de senaste fem åren (samma tid som EU:s cabotage-regler funnits) Kommunen har köpt in experthjälp, samarbetar med VA Syd och har forskare från Lunds universitet som studerar vattnet. Men än har ingen löst gåtan fullt ut eller är ens nära.”
Ändå kan Dick Johansson & Per Lindqvist påstå att man inte ser någon koppling. Det kallar jag att sticka huvudet i sanden och blunda för verkligheten.
Toaletterna är normalt öppna till klockan 22:00 på kvällen alla dagar i veckan men kan stängas på grund av vandalisering. Man säger inget om att de stängs på grund av att de är fyllda och inte tömda. Enligt de jag pratat med så har de aldrig sett någon vandalisering utan de är stängda av annan orsak - fulla kanske?
Det är väl ändå tur att Sven-Ingvar Bruce inte kan se hur hans donation blir förstörd för att kommunen inte är i stånd att uppfylla hans vilja.
Åke Vad Jensen
Gå till toppen