Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Caroline Troedsson: ”Det här möjliggör många idéer”

Helsingborgsfilmaren Carolien Troedsson får ett stipendium på 50 000 kronor. Pengarna öppnar upp många möjligheter, konstaterar pristagaren själv.

Filmaren Caroline Troedsson från Helsingborg är en av sex kulturarbetare som fått kulturstipendier från Sparbanksstiftelsen Skåne.Bild: MATHILDA AHLBERG
När Sparbanksstiftelsen Skåne delade ut sina kulturstipendier fick dokumentärfilmaren Caroline Troedsson från Helsingborg ta del av stipendiet i filmkategorin.
Hon fick ta emot 50 000 kronor och i motiveringen beskrivs hon bland annat som en ”lyhörd och kraftfull filmfotograf”.
– Det känns verkligen fint. Jag är inte van vid att bara få stipendier sådär, utan att ens söka själv, säger Caroline Troedsson.
Caroline Troedsson i samband med stipendieutdelningen.Bild: Pressbild
Pengarna kommer väl till pass för en hårt arbetande filmare.
– Den ekonomiska biten är alltid den stora utmaningen. Det tar tid att jobba fram idéer och som fotograf finns det också en teknisk bit som är viktig. Man vill ha sin egen utrustning.
– Det här stipendiet möjliggör många idéer och gör att jag kan ta steg framåt som jag kanske inte hade kunnat göra annars. Sen är det förstås jätteroligt att få en bekräftelse för det man gör.
Caroline Troedsson jobbar just nu som fotograf på ett par olika projekt och har också en egen dokumentärfilmsidé på gång.
– Men sånt behöver få ta tid. Idéer måste få mogna.
Caroline Troedsson under inspelningen av ”Patriotic highway” i Pristina, Kosovo.Bild: Per Sjöborg
Hennes första egna dokumentärlångfilm, ”Patriotic highway”, hade premiär tidigare i år och har fått mycket beröm.
– Jag har bara fått positiva reaktioner. Den häftigaste visningen var nu i augusti på en filmfestival i Kosovo, där filmen utspelar sig. Det var en väldigt speciell känsla att se den tillsammans med en del av de människor som var med.
”Patriotic highway” visas för övrigt på SVT2 måndag den 7 oktober klockan 22.20.
Gå till toppen