Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Chockerande att så många inte fullföljer sin lärarutbildning

Läraryrket är inte en dans på rosor, men oftast stimulerande och roligt. Det skriver Yvonne Andersson. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Jag läste att endast 47 procent av studenterna på ämneslärarlinjen är kvar när man är inne på det tredje och sista året. Man blir chockerad. Vem som helst måste ju fatta att någonting är fel och att något måste göras snabbt!
Jag tror på en mer bunden undervisning och kanske tätare och inte så stora tentor så att studenterna inte skjuter alltför mycket framför sig. Vi behöver stöttande mentorer, kuratorer och andra engagerade personer, som kan ställa upp och hjälpa vilsna studenter att hitta rätt och komma igång igen. Det är inte lätt för en ensam student att känna till alla kurser och val i universitetets labyrinter. Risken är att man hamnar utanför gruppen och kanske inte heller vet när man kan få tillfälle att göra om det man missade. Fortsätter man med gruppen måste man läsa nytt och samtidigt läsa på det man inte klarade förut. Det kanske inte går då heller eftersom det blir för mycket.
Från min studietid minns jag att man tvingades läsa mycket som var totalt onödigt. Förstår att det har förbättrats idag men kanske ska man titta över studieplanen och tänka till vad som verkligen behövs i undervisningen idag, när vi har ett skriande behov av utbildade lärare.
Läraryrket är inte en dans på rosor, men oftast stimulerande och roligt och tillfredsställelsen när man ser att eleverna förstår det man går igenom ger en vingar. Studenterna här behöver känna att vingarna bär så de kan lyfta och klara det där sista också!
Jag hoppas också på en viss uppsökande verksamhet för att försöka få med dem som hoppat av. Det är en tragedi för den enskilda eleven som inte fullföljer sin utbildning och nationalekonomiskt är det ett vanvettigt slöseri!
Gör något!
Yvonne Andersson
Passionerad och pensionerad lärare i svenska och tyska
Gå till toppen