Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd för sprängdåd överklagar till Högsta domstolen

Hovrätten skärpte straffet till fyra års fängelse. Nu hoppas 23-åringen på att bli friad.

23-åringen samt en 29-åring dömdes i juni av tingsrätten till tre års fängelse för sprängningen av entrén till ett bostadshus på Östergatan i slutet av december. De båda helsingborgarna har hela tiden nekat till brott.
De överklagade till hovrätten och ville bli friade. Det gjorde också åklagaren som ville ha skärpta straff.
Hovrätten gjorde samma bedömning i sak som tingsrätten. De två skulle dömas för allmänfarlig ödeläggelse – men skärpte straffet till fyra års fängelse vardera.
Nu vill 23-åringen via sin advokat överklaga till Högsta domstolen.
Så här motiveras överklagan:
23-åringen hade inget otalt med någon på adressen och det saknas därför motiv.
Han kan heller inte placeras på brottsplatsen, exempelvis genom vittnesmål. Han skulle heller inte ha klarat sig undan fysiska skador när bomben detonerade. Åtminstone skulle han ha blivit rejält smutsig.
Vittnen har uppgett att de två män som sprang från platsen var 170–180 centimeter långa. Men 23-åringen är närmare två meter.
En upphittad plasthandske i närheten av brottsplatsen visade en svag indikation av ett sprängämne. Hovrätten tog i sin dom inte hänsyn till fyndet, vilket var felaktigt enligt överklagan.
Enligt 23-åringens advokat Lars Kruse har det påträffats DNA i handsken från en annan, namngiven, person.
Lars Kruse har vänt sig till riksåklagaren och begärt att förundersökningen återupptas.
För att få prövning i Högsta domstolen krävs prövningstillstånd.
Gå till toppen