Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimatveckan sparkar i gång med global strejk

Australien, Indien, Tyskland och Afghanistan – den svenska aktivisten Greta Thunbergs räckvidd spänner långt utanför New York, där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte. På fredagen arrangerades tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn.

Unga demonstranter samlas i New Delhi i Indien för att demonstrera för klimatet.Bild: Manish Swarup/AP/TT
Det är den globala paraplyrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs klimatprotest utanför Sveriges riksdag, som kallat till en ny global strejk för att få makthavare att skärpa miljöpolitiken.
Thunberg själv hoppas att de omfattande klimatdemonstrationerna ska bli en ”samhällelig vändpunkt” vad gäller att övertyga ledare att vidta avgörande åtgärder mot den globala uppvärmningen, enligt AFP.
Redan under natten svensk tid hade barn, ungdomar och vuxna samlats i stora skaror i länder på det östra halvklotet. ”Ni är först ut! Led vägen!” skriver Greta Thunberg på Instagram och hälsar till anhängare i bland annat Australien, Filippinerna och Japan.
I Australien deltog fler än 300 000 demonstranter, uppger The Sydney Morning Herald. Det är enligt tidningen den största demonstrationen sedan protesterna mot Irakkriget 2003.
Enligt organisatörer ska omkring 100 000 personer deltagit i protester i London, rapporterar BBC News. Även i Berlin uppskattas minst lika många ha samlats för att klimatstrejka.
Det är den tredje världsomspännande klimatmanifestationen som arrangerats under det gångna året. Senaste gången var den 24 maj, då hundratusentals människor deltog i över 100 länder, enligt Fridays for future.
Inför det extrainsatta klimattoppmötet i FN:s högkvarter i New York, som inleds på måndag, lyder uppmaningen som en mistlur över världen igen.
– Lyssna inte på mig, lyssna på forskningen, som Greta Thunberg sade i ett tal till USA:s kongress tidigare i veckan.
Totalt har närmare 3 800 klimatstrejker planerats under fredagen, enligt Fridays for futures sajt. Aktivister strålar samman i över 160 länder på samtliga världens sju kontinenter – från Suva på Fiji och Charkiv i Ukraina till Lihue på Hawaii.
Den nordligaste strejken hölls utanför stadshuset i Ny-Ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forskningsstation vid den geografiska sydpolen i Antarktis.
– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkade i Kapstaden, i en video.
– Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid, säger 14-åriga Manahil Qader, som deltar i Pakistan, i en annan utlagd video.
I Sverige har flera klimatstrejker anordnats, bland annat på Mynttorget i Stockholm. Greta Thunberg själv kommer att hålla till på Manhattan i New York.
– Aktivism fungerar. Så agera! Vi ses på gatan, sade 16-åringen när hon och Skolstrejk för klimatet-rörelsen tog emot Amnesty Internationals ”Ambassador for conscience award” – en utnämning till en internationell samvetsambassadör – i Washington DC i tisdags.
Ytterligare en global klimatstrejk är planerad till nästa fredag, den 27 september.
Fakta

Greta Thunberg

Aktivisten Greta Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat med budskapet "Skolstrejk för klimatet".

16-åringen strejkade varje skoldag fram till riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon strejkat varje fredag och sagt att hon tänker fortsätta till dess att svensk politik är i linje med det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015.

Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har tiotusentals ungdomar strejkat för klimatet. Uppmärksamheten har bland annat fört henne till EU-parlamentet och till påven i Rom. Hon har även prytt omslaget till Time Magazine som en av världens hundra mest inflytelserika personer och blivit nominerad till Nobels fredspris.

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan. Av klimatskäl vägrar hon att flyga och kom efter två veckors seglats fram till New York i slutet av augusti. Hon deltar bland annat i lokala klimatprotester och är inbjuden till FN:s klimattoppmöten i staden.

I december ska Greta Thunberg vara med på klimatkonferensen COP25 som hålls i Chile, dit hon planerar ta sig land- och sjövägen.

Gå till toppen