Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flygpionjärens släkting hälsade på i Ljungbyhed

Sommaren 1919 antogs Elsa Andersson vid Enoch Thulins flygskola. Hundra år senare besöker hennes unga amerikanska släkting Leah Slaten Ljungbyhed.

Leah Slaten från New York är barnbarns barnbarn till Elsa Anderssons bror. Drygt hundra år efter att Sveriges första kvinnliga flygare antogs vid Thulins skola hälsar Leah på i Ljungbyhed.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är definitivt spännande att vara här, säger Leah Slaten.
Hon är barnbarns barnbarn till en av flygarpionjären Elsa Anderssons bröder, Sture Andersson, som emigrerade till USA i början av 1900-talet.
Leah Slaten är 24 år, uppvuxen i Wisconsin och bor i New York, där hon arbetar på en hedgefond. Under några månader är hon placerad på företagets Londonkontor och passar på att åka till Sverige och träffa släktingar.
Hon har varit i Stockholm tidigare, men besöker Skåne för första gången. Leah Slaten vet en hel del om den amerikanska kvinnliga piloten Amelia Earhart, som hon gjorde ett specialarbete om i skolan. Om sin egen släkting Elsa Andersson vet hon än så länge mindre – men är på väg att snappa upp mer.
– Jag är nyfiken på filmen som gjordes om henne, säger Leah Slaten och syftar på Jan Troells ”Så vit som en snö” från 2001.
Christina Grevendahl, Leah Slaten och Karl-Erik Grevendahl tar en titt på utställningen om Elsa Andersson på Militärhistoriska museet i Ljungbyhed.Bild: Britt-Mari Olsson
Själv har hon inte tagit flygcertifikat eller funderat på att bli pilot.
– Men jag är ganska äventyrlig och vill gärna se det som att vi är samma andas barn.
Tillsammans med sin skånska släkting Karl-Erik Grevendahl och hans fru Christina ska hon titta på Elsa Anderssons barndomshem, Petersgård, som var en arrendegård under Vegeholms gods. De ska också besöka graven på Strövelstorps kyrkogård.
De har lärt känna varandra tack vare Karl-Erik Grevendahls släktforskning som ledde fram till Elsa Anderssons brors ättlingar i USA.
– Elsa och min far var nästkusiner. Min farbror som var född 1915 i Ausås, talade ofta om Elsa. Han kom ihåg hur hon kom till Ausås och hälsade på. Jag fick höra att Elsas far var mycket fäst vid sin dotter och gjorde allt han kunde för henne, säger Karl-Erik Grevendahl, som bor i Oxie.
Han har en känsla av att det fanns en dubbelhet i den samtida släktens inställning till Elsa Anderssons livsval. Samtidigt som man var stolt över henne, tror han också att de var lite förskräckta.
– De väntade sig att hon skulle gifta sig med en bonde, säger Karl-Erik Grevendahl.
Bertil Larsson från Ljungbyheds militärhistoriska museum visar besökarna vad museet har att berätta om deras berömda släkting.
– Hon tog sitt flygcertifikat här 1920, men hon var inte den första kvinnliga eleven som gick på skolan, berättar
Den första kvinnliga eleven avbröt utbildningen och Elsa Andersson blev den första svenska kvinnan som tog flygcertifikat. Hon blev också den sista eleven på Thulins flygskola som gick i konkurs och lades ner 1920-1921.
Efter avklarat flygcertifikat fortsatte Elsa Andersson med fallskärmsutbildning i Berlin. Men hon hann bara genomföra tre hopp. Efter uppvisningar i Kristianstad och Helsingborg kom turen till Askersund vid Vätterns norra spets en januaridag 1922. Fallskärmen vecklades inte ut och Elsa Andersson omkom av fallet mot marken.
Militärhistoriska museet har tagit över utställningsskärmar som framställdes till Bruksspelet uppsättning 2017 ”Högt flygande planer” som bland annat handlade om Elsa Andersson.
Sveriges första kvinnliga flygare Elsa Andersson var född samma år som den amerikanska kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart – 1897.Bild: HDSydsvenskan arkiv
I museets samlingar finns också en silverplakett som Elsa Andersson fick från flygskolan när hon togs sitt flygcertifikat och hade klarat av utbildningen. Själva certifikatet bevaras på Ängelholms flygmuseum.
Leah Slaten tycker det är roligt att se sig om i Sverige och funderar över likheter.
– Det är flera som har rötter i Sverige som sagt att landskapet här påminner om Wisconsin. Nu förstår jag vad de menar.
Björn Kjellman som flyginstruktör och Amanda Ooms som Elsa Andersson i Jan Troells ”Så vit som en snö” från 2001. Leah Slaten vill gärna se filmen.Bild: HDSydsvenskan arkiv
Gå till toppen