Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jag är trött på att vara orolig för att vara på fel ställe vid fel tillfälle

Explosionen nyligen i Lund är det senaste exemplet på när en utomstående blivit skadad. Jinny Ramsmark undrar varför det händer så lite mot våldet?Bild: Patrick Persson
Sprängningar och skjutningar till höger och vänster. Överfallsvåldtäkter som sällan verkar få en lösning, där offret lämnas skadad både fysiskt och psykiskt för resten av livet medan en gärningsman kan fortsätta gå omkring fritt på gatorna.
Jag har länge gått och sagt till mig själv att ”så länge de kriminella spränger och skjuter varandra så behöver jag nog inte oroa mig”, men det är ju inte så det fungerar – eller hur? Oskyldiga blir indragna och det verkar bara bli vanligare och vanligare. Varför kan jag bara spekulera om, men kanske blir de kriminella mer ”immuna” mot allt våld lite på samma sätt som vi andra blivit så de vågar göra mer? ”Jaha, där small det runt hörnet. Ajja, business as usual”.
Våldtäkter man läser om har fått mig att inte våga gå ut om kvällarna som jag gjorde förr. Förr var jag lite mer naiv och joggade väldigt sent på kvällarna. Inget har någonsin hänt mig, men sedan läser man i tidningen om en kvinna som blivit överfallen och våldtagen bara några kvarter bort, inte många timmar efter att man varit ute. Jag vet inte hur stor risken egentligen är, men det har påverkat mig så pass att jag ändrat mina rutiner och det känns fel. Jag borde få lov att känna mig säker där jag bor.
Jag tycker jag mest läser om allt skit som händer runt oss, följt av politiker som fördömer det hela och poliser som klagar på hur illa det blivit och att de inte har resurser. Men varför händer det inget? Jag tycker det verkar som att alla är överens om att detta passerat många gränser för rätt längesedan nu. Jag älskar våra poliser och allt de gör för oss, men jag tycker vi måste erbjuda dem mycket starkare verktyg för att lösa våra problem.
Sätt upp kameror överallt inne i städerna. Där är redan kameror överallt idag i form av smartphones och du kan ge dig fan på att du är med på tusentals bilder runt om i landet och till och med världen. Det finns redan övervakningskameror på utvalda platser och ingen verkar ha något problem med dem. De är viktiga verktyg för polisen och jag tycker vi borde ha betydligt fler.
Sedan har jag aldrig förstått varför inte ett register som PKU-registret får mer uppmärksamhet och utvecklas mer för att användas vid till exempel våldtäktsfall. Det borde vara rutin att direkt kolla mot registret. Det borde vara krav på att alla som bor i Sverige (minst, hade gärna sett alla som kommer in i landet egentligen) ska finnas i detta register och att polisen får mer tillgång till det samt enklare verktyg för att använda det.
Integritetskränkande? Skitsnack. Du syns överallt, du lämnar spår efter dig var du än går. Så länge man sköter sig så behöver man inte oroa sig. Kameror och register finns redan som sagt, och att göra det lite mer utvecklat för polisens användning kommer inte märkas i samhället mer än att (förhoppningsvis) fler brott löses.
Jag är så trött på prat och fördömande. Jag är trött på att vara orolig för att vara på fel ställe vid fel tillfälle. Jag vill ha riktiga lösningar.
Jinny Ramsmark
Gå till toppen