Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler obemannade butiker på gång

Lifvs söker nu bygglov för en livsmedelsmodul även i Åsljunga. Sedan tidigare planeras en obemannad butik i Eket.

Lifvs första butik öppnade i Bålsta i juni och hade då cirka 200 varor i sortimentet. Kunderna har tillträde och handlar via en app.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den nya kedjan Lifvs Skåne AB har ansökt om tillfälligt bygglov för en obemannad livsmedelsbutik i Åsljunga. Den enkla butiksmodulen på 25 kvadratmeter är tänkt att stå på Stationsvägen, vid infarten till samhället. Enligt bygglovsansökan är planen att sätta den på plats redan nu i oktober.
Ulf Hansson, ordförande i Åsljunga intresseförening, berättar att de fått vara med och föreslå placering.
– Det är en stor grej för byn. Vi förmodar att det blir de vanligaste dagligvarorna man kommer att ha. Vi kämpade länge för att försöka bevara vår lanthandel, som slog igen för fem-sex år sedan. Nu är det många äldre som har svårt med transporter och vi andra måste köra för att handla.
Lifvs Skåne har redan gjort en bygglovsansökan för en liknande butik i Eket, som inledningsvis var tänkt att öppna redan under våren. Byföreningen Ekets framtid har varit engagerad i att peka ut en lämplig plats nära skolan.
Att det inte blev någon butiksöppning under våren berodde enligt Örkelljunga kommun på att företaget inte hade slutfört de kompletteringar som behövdes till bygglovsansökan.
Men nu när fler butiker planeras ökar chansen för att etableringen blir av. Lifvs vd Beata Garcia har tidigare berättat att det behövs ett kluster med omkring fem närbelägna butiker som servas av samma butiksansvarig för att få ekonomin att gå ihop.
Andra orter som diskuteras ligger i Perstorps och Båstads kommun.
Läs också Ny kedja vill öppna obemannade butiker i nordvästra Skåne
Läs också Obemannad butik på väg till Eket
Gå till toppen