Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medvind för S i valtrött Spanien

Socialdemokratiska PSOE har chans att öka sitt stöd i Spaniens kommande nyval, enligt en färsk opinionsmätning. Men valet – det fjärde på lika många år – lär återigen resultera i en svår parlamentarisk situation.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
I förra veckan stod det klart att Spaniens premiärminister Pedro Sánchez inte lyckats få tillräckligt stöd för att bilda regering trots segdragna förhandlingar sedan valet den 28 april.
Därmed väntas parlamentet i dag upplösas och nyval utlysas till den 10 november.
Landets stora partier försöker lägga skulden hos varandra för att de valtrötta spanjorerna nu kallas till valurnorna för fjärde gången på fyra år. Högern har anklagat Sánchez för att hela tiden ha siktat på ett nyval och enbart bedrivit de misslyckade regeringsförhandlingarna med vänsterpartiet Unidas Podemos för att positionera sig inför en ny valkampanj.
Om det ligger någonting i det ser han ut att delvis ha lyckats. PSOE får drygt 30 procents stöd, jämfört med 28,7 procent i valet i april, enligt en opinionsmätning som institutet 40db gjort för tidningen El País. Det skulle innebära en ökning från 123 till 132 mandat i parlamentet om det vore val i dag.
Unidas Podemos spås dock backa en aning och de båda partierna får inte tillräckligt med stöd för att nå egen majoritet i parlamentet.
På högersidan ökar konservativa Partido popular från knappt 17 procent till 23,5 procent. Både mittenhögerpartiet Ciudadanos och högerextrema Vox backar dock och de tre partierna är en bra bit ifrån att samla gemensam majoritet, enligt mätningen.
Det baskiska nationalistpartiet PNV ser ut att kunna få sju mandat i parlamentet. Partiet har öppnat för att släppa fram ett regeringssamarbete mellan PSOE och Unidas Podemos och skulle kunna bli tungan på vågen om resultatet i 40db:s mätning står sig i valet.
Gå till toppen