Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Lyft blicken från Greta.

Det var ord och inga visor, ja, rent raseri, när aktivisten Greta Thunberg till slut stod där i FN: ”Om världens ledare väljer att svika oss kommer min generation aldrig att förlåta dem. ”
Hon anklagade dem för att komma till de unga för hopp. ”Hur vågar ni. Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord.” Och världen lyssnade. Världspressen rapporterade: ”How dare you …”
Greta Thunberg har rätt i att det handlar om pengar, om makthavare som inte vågar utmana den ekonomiska tillväxten – och väljare som inte kräver det. Men som också marknadsliberala The Economist konstaterar, så är det här inte bara grönt snack: "Klimatförändringarna berör allt tidningen rapporterar om. De måste tacklas, det finns inget alternativ."
FN-mötet blev något av en besvikelse med mer ord än löften. Samtidigt har Greta Thunberg väckt en värld. På sociala medier ska hon nu ha gått om Donald Trump. Genom henne hamnar klimatet i fokus.
Fast här hemma fastnar debatten i personen. Gretamisstron som först handlade om hennes utbildning, ”borde inte flickan vara i skolan”, och sedan om att misstänkliggöra hennes kampanj har nu växlat över till oro för hur hon mår. För att hon varit öppen med sin diagnos, aspergers*, för att hon var så arg i FN att tårarna sved i ögonen.
Hårdast brukar kritiken vara bland högerpopulistiska klimatförnekare, i Trumps anda. Mest bisarr bland reaktioner efter Greta Thunbergs tal i FN är följaktligen Trumps hån: ”Hon verkar vara en lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt!”, twittrade mannen som aldrig upphör att förvåna.
Budskapet från en ung generation måste tas på allvar. Oron är massiv och befogad. Och det räcker inte att världen lyssnar på Greta Thunberg. Nu måste makthavarna sluta fika efter en selfie med henne och leverera lösningar – trots att de svider och kostar.
* texten är rättad: diagnosen är aspergers syndrom – en av diagnoserna inom autismspektrumet som också omfattar autism, atypisk autism och desintegrativ störning.
Gå till toppen