Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Centern, den liberala motorn, går på högvarv.

Annie Lööf verkar göra det mesta rätt.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Blixtrande leenden kan väntas när Centern på torsdagen samlas till stämma i Karlstad. Det är ett i stora stycken välmående parti som via 524 ombud ska tröska igenom över 700 motioner på ekonomins, landsbygdens, utbildningens, vårdens och miljöns områden.
De muntra minerna kan nog hänga ihop med att C i DN/Ipsos väljarbarometer för september får hyggliga 9 procent, samtidigt som partiet har makten i fler kommuner och landsting än något annat parti. Dessutom lyckas C med ett politiskt konststycke:
Att äta kakan och ha den kvar.
Centern kallar sig för ett liberalt oppositionsparti. Samtidigt som partiet, liksom Liberalerna, genom budgetsamarbetet är en del av regeringsunderlaget. Hittills har den akrobatiken fungerat hyfsat för C.
Partiet går också i land med att vara ett allt mer liberalt parti, på samma gång som det under den samlande parollen ”närodlad politik” utvecklar sina gamla hjärtefrågor – miljön, landsbygden och småföretagen.
Riktigt samma parti som förr är Centern alltså inte. I analysen efter valet i höstas lyftes fram hur partiet i valrörelsen ”poängterat grundläggande liberala värderingar som humanism och medmänsklighet i stark kontrast till Sverigedemokraternas politik”. Detta fick också effekter – inte bara att partiet ökade med 2,5 procentenheter till 8,61 procent. Centerväljarna byttes i hög grad ut. 35,5 procent av C-rösterna 2018 kom från väljare som stödde partiet även 2014. Medan omkring två tredjedelar av partiets väljare var nya för valet 2018.
En hel del gamla C-väljare, med en socialkonservativ hållning, har lämnat partiet. Numera utgörs de starkaste väljargrupperna av kvinnor, unga i åldrarna 18–29 år, studerande och egenföretagare.
Annie Lööf tycks göra det mesta rätt.
Hon stannar hemma från festfixaren Micael Bindefelds storkalas i Tel Aviv för att politiken här hemma – som samtalen kring gängvåldet – är för viktig.
Hon strålar över budgeten där C bidragit till att skatterna 2020 sänks med netto 13 miljarder kronor och där vinnarna är jobben, företagen, landsbygden och pensionärerna.
Centerpartiet har blivit liberalt på riktigt. Faktum är att Annie Lööfs parti nu framstår som Sveriges verkliga liberaler. Och det går bra för dem.
Det är med andra ord inte liberalismen som går kräftgång. Det är partiet Liberalerna.
Nyamko Sabunis parti har det motigt och Sabuni själv har hamnat galet i flera debatter. Till exempel när hon skulle förklara att många av de höginkomsttagare som får sänkt skatt genom en slopad värnskatt egentligen inte tjänar särskilt mycket.
När detta väl är sagt bör tilläggas att även Annie Lööf hade det tufft i början. Minns att Lööf fick avbryta sin Thailandssemester när hennes parti mötte ramaskrin över det tänkta idéprogrammets tankar om månggifte, platt skatt och fri invandring.
Inför Centerstämmans fyra dagar – den avslutas vid lunchtid på söndag – är det främst ungdomarna i Cuf som driver på liberaliseringen. Här återfinns tankar om att fler än två partner ska kunna ingå samboskap, att barn ska kunna ha fler än två föräldrar och att skolplikten bör bytas ut mot en läroplikt, alltså att eleven i princip slutar skolan när den lärt sig det den ska.
Centern får gärna fortsätta sin vandring på en liberal stig. Varken partiet eller Sverige är liberalt nog. Och det finns inget tak för hur stort självförtroende liberaler får ha.
När Annie Lööf medverkade i SVT:s Agenda i söndags kväll – där hon beskrev sitt parti som ”en liberal motor i svensk politik”– gjorde hon det med rak rygg och en ängels tålamod inför programledarens lätt tjatiga frågor om huruvida hon väljer alliansen eller Socialdemokraterna. Leende svarade Lööf att regeringssamarbetet gäller de närmaste tre åren och att det sedan är omöjligt att sia.
Kommentaren att ”det låter som att du vill stå lite på två tuvor samtidigt” var uppenbarligen avsedd att provocera Centerledaren. Lööf svarade: ”Du har uppfattat det helt korrekt.”
Centern är ett parti med stort självförtroende.
Gå till toppen