Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag vill ha integritet och bojkottar de ställen som inte tar kontanter

Ett kontantlöst kafé – inget för insändarskribenten Maria Afzelius.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Varför får jag inte längre själv inte bestämma hur jag vill betala på restauranger och i affärer? Är det verkligen butikerna och restaurangerna som ska bestämma om jag vill lämna digitala spår efter mig eller inte? När jag för ett par år sedan började märka att vissa restauranger plötsligt vägrade att ta emot kontanter så gjorde jag tvärt om mot majoriteten, det vill säga jag återgick till att betala med kontanter. Stopp ett tag, kanske ni tänker. Det spelar väl ingen roll om kontanterna försvinner? Jo, jag är övertygad om att det faktiskt gör det. Och detta av flera anledningar. Kontanta pengar är utgivna av svenska staten, det vill säga Riksbanken. Detta garanterar pengarna ett visst värde. De pengar vi har på bankkontona är vad jag skulle kalla ”luftpengar”. Vad händer då vid en större ekonomisk krasch i samhället?
Men min största oro är vad som händer med vår integritet när vi lämnar digitala spår efter oss överallt? Ett samhälle där man aldrig kan vara anonym gör mig orolig. När kontanterna är borta har vi som medborgare ingen valfrihet längre och detta känns inte alls bra. Jag är absolut inte motståndare till ny teknik, jag betalar även med swish och kort men jag måste kunna själv få välja hur jag vill betala.
Vi måste börja lyfta frågan om vad som händer med vår integritet när allt vi köper registreras digitalt och inte längre har någon valfrihet. Så var det förstås detta med rånrisken. Men om vi aldrig kan vara anonyma så blir vi heller inte anonyma för dem som vill skada oss. Antag att du har någon efter dig som vill dig illa. Den kan då följa varje steg du tar. Eller att vår bräckliga demokrati byts ut mot ett diktatursamhälle. Då kan man som medborgare inte gömma sig någonstans. Då kan dina lagrade uppgifter i det digitala molnet faktiskt utgöra ett hot mot dig eftersom de ger en samlande bild över din personlighet. Det är dags att vi börjar ta allt detta på allvar nu. Därför värnar jag min integritet och bojkottar de ställen som inte tar kontanter. Jag vill ha ett val.
Jag anser också att våra politiker bör tvinga affärer och andra institutioner att ta emot kontanter, inte minst för att samhället ska vara tillgängligt för alla, även för dem som inte kan eller vill betala digitalt.
Maria Afzelius
Gå till toppen