Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lars Gullin hyllas i unikt samarbete: ”Vår störste jazzmusiker någonsin”

Fredrik Lindborg spelade Arne Domnerus i filmen ”Monica Z”. Nu kommer han till Helsingborg för att lyfta fram en annan svensk legendar, Lars Gullin.
– Vår störste jazzmusiker någonsin, säger Per Nyrén.

Fredrik Lindborg och hans trio spelar i Helsingborg på lördag. Han är även känd för rollen som Arne Domnerus i filmen ”Monica Z” från 2013.Bild: Krister Broberg
När Lars Gullins (1928-1976) musikaliska gärning hyllas vid en konsert på lördag 28 september på Dunkers är det frukten av ett samarbete mellan Helsingborgs kammarmusikförening och Jazz Helsingborg.
– Det är unikt. Det har aldrig hänt förut att vi haft ett gemensamt arrangemang, säger Per Nyrén från kammarmusikföreningen.
En bidragande orsak till samarbetet är att det rör sig om en ovanligt omfattande konsert.
– Det är vår hittills största satsning, konstaterar Per Nyrén.
Lars Gullin (1928-1976) är en av Sveriges mest berömda jazzmusiker.Bild: Bengt H Malmqvist
Från början var tanken att Fredrik Lindborgs trio med Martin Sjöstedt på bas och Daniel Fredriksson på trummor skulle spela tillsammans med en stråkkvartett bestående av Daniel Migdal, Henrik Naimark-Meyers (båda violin), Ylvali Zilliacus (viola) och Amalie Stalheim (cello).
– När jag berättade att vår kör (Per Nyréns vokalensemble) för en del år sedan gjorde en konsert med Gullin-låtar kom vi fram till att den delen också skulle kunna vara med. Det gjorde förstås det hela mer komplicerat. Men Fredrik Lindborg är en oerhört skicklig musiker och arrangör, säger Per Nyrén.
– Det här är en ynnest att få vara med om och alla körsångare tycker att det ska bli jätteroligt.
Per Nyrén menar att Lars Gullin har en särställning i svenskt jazzliv.
– Han är vår störste jazzmusiker någonsin. Redan vid 22 års ålder hade han hittat sin stil och det är imponerande. Tyvärr var han borta långa perioder på grund av missbruk. Men även när han kom tillbaka lät han fantastiskt bra. Han skapade så positiv musik.
Gå till toppen