Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Politik, inte juridik, för att stoppa Trump.

Demokraterna inleder en riksrättsprocess mot president Donald Trump, meddelade partiets ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, på tisdagen.Bild: Andrew Harnik
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Den 10 januari år 49 före Kristus vadade Caesar, då ståthållare i fjärran provinser och det romerska rikets främste fältherre, över floden Rubicon med sina legioner och satte kurs mot Rom. Han gjorde därmed i praktiken uppror mot den politiska makten i huvudstaden. Talesättet "att korsa Rubicon", i betydelsen att ta ett oåterkalleligt steg, föddes.
När Demokraternas ledare i USA:s representanthus, Nancy Pelosi, på tisdagskvällen meddelade att hennes parti beslutat att utreda om en riksrättsprocess ska inledas mot president Donald Trump, liknade hon det vid att "korsa Rubicon".
Det är mycket som står på spel även här. Misslyckas Demokraterna riskerar det att slå tillbaka mot partiet. Och vem vet vad som kan komma fram under ett utdraget riksrättsförfarande där båda sidor kommer att anlita en armé av jurister och utredare.
Riksrättsprocessen är helt politisk och hanteras av kongressen. För att inleda den räcker det med enkel majoritet där. För att fälla presidenten krävs däremot två tredjedels majoritet i senaten, där republikanerna har 53 av 100 mandat. Men att nå så långt som att faktiskt avsätta Trump är inte nödvändigtvis det främsta syftet.
Risken är att en riksrättsprocess kommer att fullständigt överskugga sakpolitiken och alla frågor som kan tänkas komma upp under presidentvalskampanjen. Ändå är det bra att Demokraterna kommer till skott, rentav nödvändigt för partiets trovärdighet. I sitt tal på tisdagen anklagade Pelosi Trump för att ha "brutit mot ämbetseden, förrått rikets säkerhet och förrått okränkbarheten av våra val". Det är en hyfsad sammanfattning av den kritik som riktats mot Trump ända sedan han tillträdde. Och att utslunga så allvarliga anklagelser utan att pröva varje möjlighet att också få bort Trump, skulle i längden framstå som oseriöst.
Donald Trump verkade dock obekymrad, kanske det minst överraskande i detta drama. "Det är löjligt, det är en häxjakt, jag leder i opinionsmätningarna, de har ingen aning om hur de ska stoppa mig, riksrätt är det enda de kan försöka med", kommenterade Trump.
"Du kan inte ge dig in i en kisstävling med en skunk", sade Pelosi efter att Demokraterna förra året återtagit majoriteten i representanthuset. Det som ändå fick hennes parti att till slut utmana "skunken" var uppgifter om att Trump i ett telefonsamtal med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj försökt pressa denne att dra i gång en korruptionsutredning mot sonen till Trumps politiske motståndare Joe Biden, Hunter Biden, som sitter i styrelsen för ett ukrainskt oljebolag – i sig ett tecken på bristande politiskt omdöme med tanke på den utbredda korruptionen i Ukraina.
Med andra ord skulle Trump ha försökt ta hjälp av en utländsk statschef för att vända en amerikansk presidentvalrörelse i egen favör.
Trump har förnekat att det skulle handla om tjänster och gentjänster, att hundratals miljoner dollar i innehållet stöd till Ukraina skulle betalas ut om Zelenskyj gick Trump till mötes. Men för världens mäktigaste räcker det sannolikt med diskreta antydningar för att den fattige kusinen från utlandet ska förstå vad denne bör göra för att hålla sin nyckfulle välgörare på gott humör. Av den utskrift av samtalet som blev offentlig på onsdagen framgår också att Trump är minst sagt angelägen om att Ukraina inleder en utredning i ärendet.
När Caesar väl bestämt sig och korsat Rubicon med sin här visade sig resten vara en barnlek. På några månader hade han erövrat hela riket, hans politiska motståndare flydde Rom.
Att Nancy Pelosis och Demokraternas politiska fälttåg slutar lika framgångsrikt och Vita huset intas, är långtifrån säkert.
Gå till toppen