Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om brott och straff och klimatåtgärder.

Höstens stora samtalsämnen tycks vara gängkriminaliteten och klimatförändringarna – så också i dagens läsarbrev.
Utöver detta diskuteras naturligtvis också brexit och hela den brittiska politiska farsen. Och under uppsegling är de amerikanska Demokraternas beslut att gräva djupare i kontakterna mellan president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj; att ett stort och mäktigt lands president begär en liten tjänst från ett litet och bidragsberoende lands president – att denne agerar mot en motståndare i ett demokratiskt val. Häpnadsväckande, minst sagt, men vart det leder är alls inte klart.
Det kommer att bli många turer i detta.
Och som vanligt är ni läsare välkomna att skriva till oss med reflektioner på våra opinionsartiklar – i de här ämnena och alla andra.
Heidi Avellan
Också unga måste straffas för sina brott.
De, i relation till andra länder, låga straff vi har i Sverige emanerar till största delen från 60- och 70-talets starkt vänstervridna debatt och den då rådande brottsligheten. En stor del av dåtidens kriminologer från socialhögskolorna som var starkt vänstervridna.
Man kan ju fråga sig varför andra länder gör andra bedömningar än vi.
Brottsförebyggande rådet, Brå, tillkom 1975 för att forska kring och minska brottsligheten. Sedan 1975 har den anmälda brottsligheten, som all statistik bygger på, ökat med flera hundra procent. Den har alltså gått i rakt motsatt riktning jämfört med det man ville med Brå. Dessutom har de grövsta brotten, som mord, grov misshandel, sprängningar och narkotikahandel, ökat ännu mer.
Mot denna bakgrund måste man fråga sig om ”att hela tiden vända andra kinden till” varit framgångsrikt. Hade så varit fallet hade naturligtvis samhället sett helt annorlunda ut idag.
Moa Berglöf skrev i sin krönika (19/9) att "om polisens arbetssätt i de utsatta områden där gängkriminaliteten har sin grogrund alltmer ska präglas av repression, med utrymme för godtyckliga ingripanden, riskerar det att skada den tillit till polisen som redan idag är svag”.
Jag undrar om hon såg det utmärkta reportaget i Uppdrag granskning (18/9) om en ung man som från 9 års ålder ägnat sig åt grov brottslighet. Hur ett närmast undfallande samhälle låtit brottsoffer efter brottsoffer lida för att man i stort sett bara vikt undan. Han är dessutom inget unikt fall av unga som begår grova brott i parti och minut. Denne unge man dömdes till 31,5 månaders fängelse, men satt på grund av sin ålder och alla straffrabatter bara 2 månader.
Vem kan förklara för mig att denna undfallenhet varit framgångsrik?
Socialdemokraterna och Liberalerna vill att könskorrigering, som är ett av de största ingreppen i en människas liv, ska kunna göras på eget initiativ från 15 års ålder. Men man är inte mogen att ta ansvar för sina kriminella handlingar från 15 års ålder.
Bo Nilsson
Klimatet kräver handling.
Hysterin kring Greta Thunberg tycks bara bli värre och värre. Idag verkar en tidigare skolkare vara större i den internationella klimatpolitiken än vår statsminister, vilket i och för sig kanske inte säger så mycket. Frågan är då:
Är hon ett geni eller upplever vi en version av Kejsarens nya kläder?
Många pratar om klimatet, men få vidtar några åtgärder.
Lasse Larsson
Gå till toppen