Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lennart Norlöv: Lennart Norlöv: Så här går det för Montler och de andra VM-hoppen

I vintras tog Thobias Montler ett EM-silver inomhus och nu hägrar en finalplats i VM. Minst...Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Det är bara sex år sedan. Vi träffades för en första intervju, utanför IF Kronans klubblokal i Landskrona, och en 17-årig längdhoppare drömde om 7,50 och en final i ungdoms-VM. Sedan har det varit ett nöje att följa Thobias Montlers karriär, hoppen har blivit allt längre, uppmärksamheten betydligt större och numera är han lite svårare att få tag på, ständigt på språng mellan sina olika tävlingar. Men inför VM i Doha blev det ett nytt snack, på telefon från träningslägret utanför Rom, vår lokala storstjärna gav ett lika avslappnat intryck som vanligt och det lovar förstås gott.
Jag vill börja med att konstatera att den här VM-debuten gör att Thobias Montler sällar sig till en exklusiv skara av nordvästskånska friidrottare. När världsmästerskapen hade premiär i Helsingfors 1983 var längdhopparen Björn Johansson, Helsingborg, en av deltagarna, men sedan är det faktiskt bara fyra andra NV-skåningar – Christina Wennberg, Anders Szalkai, Johan Wissman och Sarah Lahti – som varit med i de här sammanhangen. Det ger onekligen ett visst perspektiv, det visar hur svårt det är att bara ens kvala in till ett friidrotts-VM, och även om jag vet att Thobias Montler knappast är nöjd med det, kan det vara värt att poängtera.
Sedan är det förstås ännu svårare att hävda sig i den stentuffa miljön. Av våra lokala VM-deltagare är helsingborgaren Johan Wissman den ende som lyckats ta en poängplats – han kom sjua i 400-metersfinalen i Osaka 2007 – och skulle Thobias Montler upprepa något liknande tycker jag att han gjort vad man kan begära. När vi tittar i startlistorna kan vi visserligen konstatera att de svåra kvalgränserna gjort att bara 27 längdhoppare får vara med, men 19 av dem har bättre personliga rekord än vårt NV-skånska VM-hopp och alla 27 har hoppat över 8,05. Det kan bli nog så svårt att ta sig in i finalen, dit de tolv bästa i fredagens kval går, men det känns ändå som ett rimligt tips när det gäller Thobias Montler, inte minst med tanke på det långa skadeuppehållet han hade under sommaren.
Medalj, då? Ja, det är klart att vi kan hoppas och om vi gissar att det åtminstone kommer att krävas lite mer än 8,30 måste Thobias Montler få till en riktig fullträff. Det är förstås inte helt omöjligt och det som talar för Landskronahopparen är att han i stort sett alltid hoppar som bäst, när det gäller som mest. Thobias satte personligt rekord – med 7,37 – när han 2013 sig till final i ungdoms-VM och sedan har han fortsatt med den härliga vanan. Vi har den strålande hoppningen i fjolårets EM-final i färskt minne, när det blev en fjärdeplats till slut, och vi minns när han knep ett silver, vid inomhus-EM i vintras. Jodå, Montler satte personliga rekord båda gångerna – och gör han det även i Doha, så kanske-kanske vi får se honom uppe på prispallen.
Blir det någon medalj för Armand Duplantis?Bild: Henrik Montgomery/TT
Thobias Montler är för övrigt först ut av de svenska friidrottarna i Qatar och ett lyckat kval från hans sida, under fredagens inledande tävlingspass, får gärna sätta sin prägel på de här mästerskapen. Men även de allra största blågula hoppen är igång under de första VM-dagarna; Daniel Ståhl och Armand Duplantis kvalar på lördag, och då snackar vi om rejäla medaljchanser. Den här gången tror jag benhårt på Ståhl, han är helt enkelt världens bäste diskuskastare, medan det blir knepigare för Duplantis. Ska vi säga brons där, eller?
Mitt VM-tips får stanna vid två svenska medaljer, men vid sidan av Ståhl och Duplantis – och Thobias Montler, förstås – tycker jag också att det ska bli extra spännande att se längdhoppslöftet Tilde Johansson och spjutkastaren Kim Amb. Sedan ska vi inte glömma Fanny Roos i kulringen. Hon känns som den kanske mest underskattade i den svenska friidrottstoppen, men nu lutar det åt final – och det är inte illa i den här konkurrensen.
Gå till toppen