Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjuvsbostäder: Delförsäljning ska utredas mer

Det blev återremiss i fullmäktige på förslaget att sälja minst 30 procent av Bjuvsbostäders bestånd. En politiskt laddad fråga som nu ska genomlysas mer.

På torsdagens kommunfullmäktige blev utgången återremiss efter het debatt både när det gällde frågan om försäljningen och ett ärende om organisation av fastigheter som också berör Bjuvsbostäder.
I båda fallen ska det utredas mer. Frågan om försäljning av bostadsfastigheter ska beredas av Bjuvsbostäders styrelse, förutom kommunstyrelsen och dess arbetsutskott.
Förslaget att sälja minst 30 procent av beståndet i Bjuvs allmännytta har lagts för att kommunen ska få loss pengar till sin pensionsskuld.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) fick majoriteten med sig när han yrkade på återremiss på förslaget om delförsäljning med hänvisning till bostadsbolagets bolagsordning och dess krav på utredning. Här blev det ingen votering.
– Man måste göra en redovisning om vad som skulle hända om man säljer och hur det påverkar bolaget. Det ska utredas och det är inte gjort, säger han.
Allmännyttans andel av hyreslägenheterna i Bjuvs kommun är för hög, anser Mikael Henrysson (SD, Bjuv).Bild: Tom Wall
Mikael Henrysson (SD) hade yrkat på försäljning, en linje som också stöddes av Moderaterna.
– Vi behöver få in de här pengarna. Det hade varit bra med pensionslösningen, det hade gett en bra kassaflödesintäkt på sikt. Jag tycker att vi kunde minskat kostymen, för vi har pengar låsta där. Vi ligger långt över genomsnittet i landet, säger Mikael Henrysson, som tidigare framfört att allmännyttans andel av hyreslägenheterna borde vara lägre än 83 procent.
Bjuvsbostäders andel av det totala antalet lägenheter minskar, eftersom utomstående företag nu bygger, enligt kommunalrådet Anders Månsson (S).Bild: Tom Wall
Enligt Andersson Månsson minskar allmännyttans andel redan i kommunen.
– Här är inte inräknat det som byggts det senaste året och inte det som nu byggs i Billesholm och Ekeby. Där är det andra som bygger. Lägger man in de siffrorna hamnar man på 69 procent.
Texten uppdateras under dagen.
Gå till toppen