Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samfunden om C-beslutet: ”Intolerant”

Judiska och muslimska samfund är eniga i kritiken mot Centerpartiets beslut om omskärelse. Det är intolerant och främlingsfientligt, enligt Judiska centralrådet. En inskränkning av religionsfriheten, enligt ett av de stora muslimska samfunden.

Judiska församlingens ordförande Aron Verständig. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
– Om det realiseras innebär det att det inte går att leva som varken muslim eller jude i Sverige, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, till TT.
Centerpartiet beslutade på sin stämma under lördagen att partiet ska verka för att omskärelse av pojkar ska förbjudas om det inte finns medicinska skäl.
Alla riksdagspartier är emot en åldersgräns för omskärelse, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Jag är väldigt förvånad och besviken över att partiet har fattat det här beslutet. Som det har varit hittills har det enbart varit ytterkantspartierna som drivit frågan, och personer som av främlingsfientliga skäl velat inskränka judar och muslimers rätt att utöva sin religion, säger Aron Verständig och fortsätter:
– Jag och många andra i den judiska gruppen har länge uppskattat Centerpartiet för deras liberala och toleranta politik, men sedan gör man motsatsen.
Han noterar att det inte finns någon annan västerländsk demokrati där omskärelse förbjudits, trots att debatten förts. Det har ofta motiverats med att religionsfriheten inte får inskränkas.
– Det judiska nyåret börjar i morgon, det är svårt att tänka sig en sämre nyårspresent från Centerpartiet. Vi kommer att tala ihop oss efter sabbaten och fundera kring hur vi ska besvara det här.
Centerns förslag går emot religionsfriheten, anser Mohamed Temsamani, ordförande i Förenade Islamiska Föreningar i Sverige (FIFS), ett av de stora muslimska samfunden.
– De ger sig inte på en liten bagatell i sammanhanget utan det är en central praktik för två världsreligioner, säger han.
Han understryker att FIFS alltid uppmanar till att omskärelser ska ske på säkrast möjliga sätt för patienten. När det gäller argument om barnets integritet och hänvisningar till FN:s barnkonvention säger ordföranden att barnen har rätt till sin religion och att föräldrar också har rätt att uppfostra sina barn inom sin religion.
– Det är tråkigt att C ställer sig i ledet av partier som tävlar i att göra livet surast för två av de mest utsatta religiösa minoriteterna i Sverige. Det är ett stigmatiserande och populistiskt förslag som kommer öka utsattheten för muslimer och judar i Sverige. Det är viktigare att fokusera på det än på vad vi gör, vi anser oss nyttja våra medborgerliga fri- och rättigheter, säger Mohamed Temsamani.
Gå till toppen