Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Med eller mot SD? Det är frågan för M.

Ulf Kristersson. Leder ett parti i en lång högersväng.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Moderata ögon lär noga följa Sverigedemokraterna i opinionsundersökningarna. Kampen mellan partierna är gastkramande.
Enligt Sifo nådde SD sin högsta notering någonsin i mitten av september: 20,2 procent. I den senaste väljarbarometern från Novus, som SVT redovisade på torsdagen, ligger Jimmie Åkessons SD på 20,7 procent – som näst största parti, på ungefär samma nivå som Moderaterna.I DN/Ipsos septembermätning landar SD på 19 procent, samma resultat som M.
Allra bäst går det för SD i den färska webbundersökningen från Aftonbladet/Inizio: här får SD 22,4 procent och flåsar statsminister Stefan Löfvens parti i nacken. Socialdemokraterna har i denna mätning 23,9 procent, bara 1,5 procentenheter mer än SD. Medan SD här har passerat Moderaterna med så mycket som 3,4 procentenheter.
Självfallet håller Moderatledaren Ulf Kristersson och hans närmaste krets järnkoll på om SD är på väg att passera M som landets näst största parti. SD kan till och med erövra förstaplatsen bland Sveriges partier.
Nervösa moderater anpassar självfallet också sin politik efter SD:s framgångar.
Redan efter valet 2014, då alliansregeringen föll och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lämnade politiken, började Moderaterna ompröva sina ståndpunkter. I fokus stod migrationspolitiken och Reinfeldts omdiskuterade vädjan till svenska folket i valrörelsen att öppna sina hjärtan inför flyktingars öden.
Sedan dess har Moderata samlingspartiet gjort en tydlig högersväng. Någon skulle säkert beskriva det som en gir från öppenhet, mångfald och frihetliga reformer till mer av slutenhet och repressiva åtgärder. Ett liberalkonservativt parti där liberalismen får väga lättare och konservatismen tyngre.
Gamla högervärderingar är tillbaka. Till och med den gamla logotypen – M:et med bollar i hörnen – har dammats av.
SD:s framgångsrecept kan vara svårt för Moderaterna att kopiera. Det bygger på en salig röra av folkhemsnostalgi och högerpopulistiskt tankegods. Med i vissa frågor extrema åsikter. För svenska förhållanden så extrema att SD allt som oftast är omöjliga för andra partier att överträffa.
M känner sig för. Partiledningen ska på Moderatstämman i Västerås 17-20 oktober försöka få med sig ombuden på att utmana ett antal gamla heliga svenska kor. Öppna Systembolaget på söndagar. Till år 2030 avveckla utvecklingsbiståndet. Öppna för ett mindre och vassare public service – radio och tv i allmänhetens tjänst – som delvis ska vara reklamfinansierat.
Moderaterna är ambivalenta inför SD. För att inte säga vilsna. Å ena sidan vill M slå SD i beslutsamhet och tuffhet. Å andra sidan frestas moderater att göra gemensam sak med Jimmie Åkessons parti.
Hade Novus nya väljarbarometer varit ett valresultat hade Liberalerna åkt ur riksdagen medan M, KD och SD tillsammans fått 176 mandat. Majoritet, alltså, för ett tänkt högerkonservativt block – där SD skulle vara störst.
I liberala öron låter det inte lockande alls. Frågan är hur många moderater som finner tanken oemotståndlig.
Gå till toppen