Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rullskidåkarna har hittat den perfekta backen

Från Norra Vram och uppför backarna till Stenestad går Åsracet. Rullskidåkarna från Lundatrakten ordnar tävlingen för fjärde året i rad.

Rullskidåkarna i Björnstorps IF har upptäckt Söderåsen – naturskönt, utmanande backar och relativt lugn trafik.Bild: Björnstorps IF
– Bakgrunden är att vi tycker att det är en utmaning att köra rullskidor upp i en backe, säger tävlingsledaren Stefan Pettersson från arrangerande klubben Björnstorps IF som har sin fasta punkt utanför Lund och ägnar sig åt löpning och skidåkning.
Rullskidorna kompletterar skidträningen under barmarkssäsong. I miljön kring Söderåsen har klubben hittat bra förutsättningar för loppet som brukar locka ett 40-tal deltagare.
– Vi vill ha ställen med lite mindre trafik. Det är också trevliga omgivningar och fin natur, säger Stefan Pettersson.
Åsracet är också skånskt distriktsmästerskap. Hela tävlingssträckan är nio kilometer från starten i kanten av Norra Vram till målet vid Stenestad kyrka. Den börjar med tre kilometer på relativt platt underlag – sedan börjar stigningen och det är brantast i starten.
– Vi kör klassisk skidåkning i våra tävlingar, inte skate. Själva åkningen är förhållandevis likt. På rullskidor har man en backspärr så att man inte kan glida bakåt, säger Stefan Pettersson.
Läser du detta och blir sugen på att vara med och tävla är sista anmälningsdag måndag 30 september.
Gå till toppen