Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svalövs kommun driver kravet mot Kruse vidare

Politikerna är inte nöjda med bedrägeridomen mot Karl-Erik Kruse för bilkörningen mellan Svalöv och förvaltningsrätten.
Istället startas en civilrättslig process mot den före detta S-politikern för att kräva in de knappt 40 000 kronor man menar att han är skyldig kommunen.

Karl-Erik Kruse (S) har varit ordförande för kommunstyrelsen och för kommunfullmäktige i Svalöv.Bild: Fredrik Johansson
I augusti fälldes Karl-Erik Kruse (S), som varit ordförande för såväl kommunstyrelse som kommunfullmäktige i Svalöv, för 29 fall av bedrägeri och åtta fall av olovligt brukande.
Han har erkänt och skrivit under ett strafföreläggande. Det gällde bilresor som han gjort till förvaltningsrätten med kommunens tjänstebil 2015-2017, och som han ändå fick ut ersättning för från Domstolsverket.
Svalövs kommun fick dock bara 3 000 kronor i skadestånd, av de drygt 40 000 kronor man ville ha från Kruse. Det beror bland annat på att de flesta av körningarna preskriberats.
Men kommunen ville också ha ersättning för ett extrainkallat möte i kommunstyrelsens arbetsutskott — 10 000 kronor — samt 17 000 kronor för en advokatutredning. Dessa krav kunde man enligt åklagaren inte ta med i det allmänna åtalet om bedrägeri och olovligt brukande.
”Vi måste markera att det här inte är okej”, säger Angelie Fröjd (M).Bild: Magnus Arvidsson
Därför beslutade kommunstyrelsens personalutskott på tisdagen att gå vidare i en civilrättslig process för att kräva in även resten från Karl-Erik Kruse — de återstående 38 576 kronorna.
– För att upprätthålla politikerförtroendet kände vi att vi måste markera att det här inte är okej, säger Angelie Fröjd (M), personalutskottets ordförande.
De fyra ledamöterna från M, C och SD drev som majoritet igenom beslutet.
Den femte ledamoten, vice ordförande Jan Zielinski (S), höll inte med — just eftersom åklagaren avvisat anspråken för ett extramöte och en advokatutredning, och resten preskriberats.
– Åklagaren har ju tagit ställning till alla handlingar i ärendet. Så vi funderar på om det skulle ge någonting överhuvudtaget, eller om det bara kommer att kosta mer, säger Jan Zielinski.
– Vi har vägt för och emot. Vi får ta risken att det kommer att kosta, för att markera att det inte är korrekt beteende, säger Angelie Fröjd.
– Skulle vi släppa det hade vi gett en signal till våra medarbetare att man blir behandlad olika.
Han har erkänt att han gjort fel – är det inte tydligt nog?
– Jo, men på grund av preskriptionstiden är han inte dömd till det skadestånd han borde betala. Kommunen har fortfarande lidit skada, säger Angelie Fröjd.
Kruse tillbakavisar kravet:
– Det är prövat av rättssystemet, De har kommit fram till att jag ska betala 3 052 kronor och 50 öre och det har jag gjort.
– Det är inte jag som har fattat beslut om extra sammanträde, eller att de ska anlita juridiskt ombud, säger Karl-Erik Kruse.
”Vi funderar på om det skulle ge någonting överhuvudtaget, eller om det bara kommer att kosta mer”, säger Jan Zielinski (S) om att driva skadeståndskravet mot Kruse.Bild: Björn Lilja
Läs också S-politiker krävs på skadestånd av Svalövs kommun
Läs också S-politiker fälls för bedrägeri
Gå till toppen