Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Annie Lööf sänker stämman.

Annie Lööf på Centerpartiets stämma i Karlstad den gångna helgen.Bild: Tommy Pedersen/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Partistämman är Centerpartiets högsta beslutande organ. Så står det i partiets stadgar.
I lördags beslutade denna stämma att partiet ska verka för att omskärelse av pojkar som görs av icke-medicinska skäl förbjuds.
Det ska Centern inte alls, kontrade partiledningen. Ordföranden Annie Lööf beklagar med hänvisning till religionsfriheten att stämman gått emot partistyrelsen i frågan.
"Det här är ingenting som vi kommer att skriva riksdagsmotioner om", säger hon till Ekot.
Fast faktum är att Annie Lööf redan skrivit en motion i frågan. 2007. Då ville hon att förbudet mot könsstympning skulle utvidgas till att även omfatta omskärelse av "omyndiga pojkar". I en kommentar till Expressen uppger Lööf att hon "ändrade uppfattning bara något år efter det”.
Beslutet på Centerstämman – att i praktiken förbjuda religiös omskärelse – vållade häftiga reaktioner. Skulle förslaget förverkligas blir det "helt omöjligt" att leva som jude eller muslim i Sverige, sade Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.
Alla partier ställs emellanåt inför dilemmat att fotfolket gör uppror och röstar på ett sätt som ledningen betraktar som fel i sak eller politiskt otaktiskt – kanske för att det inskränker det handlingsutrymme varje partistyrelse vill ha. Men att då offentligt underkänna medlemsombudens beslut rimmar illa med interndemokratiska principer.
Mycket hänger nu på hur de som vann på stämman – beslutet togs med klar majoritet, 314 ombud för och 166 mot – kommer att reagera om de i praktiken blir bestulna på segern i denna ideologiskt laddade och principiellt viktiga fråga. Inte minst i C, med anspråk på att vara ett folkrörelseparti.
Med tanke på de passionerade inläggen under debatten lär det inte bli lätt ens för en ordförande med Lööfs oerhört starka ställning att skapa rättning i partileden.
Gå till toppen