Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgsband vann SM i country: ”Ett kvitto på att det vi gör är bra”

I helgen avgjordes svenska mästerskapen i countrymusik i Sälen. Helsingborgsbandet Linda Lyckemyr & the New Family tog hem segern i klassen classic country.
– Vi är ett gott gäng som har väldigt kul ihop, säger sångare Linda Lyckemyr.

Countrybandet Linda Lyckemyr & the New Family är nyblivna svenska mästare i classic country.Bild: Tina Andersson
2017 blev det en andraplats för då nybildade Linda Lyckemyr & the New Family i country-SM.
I helgen när tävlingen arrangerades för fjortonde året i rad, på Högfjällshotellet i Sälen, slutade det Helsingborgsbaserade bandet i topp.
– Juryns motivering var att vi hade bra sammanhållning och en genuin känsla, med fin stämsång och bra stämmor. Vi är väldigt glada och stolta. Det känns extra bra att det märks av att vi är ett gott gäng som har väldigt kul ihop, säger Linda Lyckemyr när vi når henne på telefon under måndagsförmiddagen.
Förutom henne själv, på sång och gitarr, består bandet av Ellen van Meurs Savbrant, ukulele, percussion och sång, Jan Lyckemyr, gitarr, Sören Madsen, pedal steel och gitarr, John Ebbesson, keyboard och sång, Stefan Savbrant, bas och sång, samt Daniel Andersson, trummor.
Tävlingen avgjordes i tre olika kategorier: rockabilly, pop-rock och classic country. Linda Lyckemyr & the New Family utsågs till svenska mästare i den sistnämnda kategorin, som tidigare kallades för ”pure country”.
– Det är musik som talar direkt till hjärtat. Instrumentellt innehåller den mycket stilgitarrer, ibland fiol. Men vi är inte så mycket för klassisk country från Nashville, utan har lyssnat mer på 80- och 90-talscountry, berättar Linda Lyckemyr.
Själv har hon sjungit country i över 20 år, och länge siktat på att nå toppen i Sverige. När bandet blev nominerade till årets SM drog hon på sig låtskrivarhatten och knåpade ihop ett bidrag.
– Det blev en glad låt, baserad på Merle Haggards ”I can't be myself when I'm with you”. Vår heter ”I can only be myself when I'm with you”. Den är mer lättsam, och handlar om att nu när jag träffat min man så är jag trygg.
Innehållet tangerar verkligheten, poängterar hon, då Linda Lyckemyr och en av bandets gitarrister, Jan Lyckemyr, är ett äkta par.
Hur påverkar segern er som band?
– Det stärker vi-känslan och blir ett kvitto på att det vi gör är bra. Bandet har fått en trogen publik som följer oss, fast vi är mest etablerade i Danmark. Där finns det många countryklubbar, i Sverige är livescenerna få. Här blir det mest festivalspelningar.
Men på lördag kväll intar de nyblivna svenska countrymästarna scenen på Charles Dickens i Helsingborg.
– Det blir kul! För oss räknas det som hemmaplan, trots att jag och min man bor i Klippan, säger Linda Lyckemyr.
Gå till toppen