Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Skolor och förskolor måste prioriteras högre i planeringen”

Skolor och förskolor måste prioriteras högre när Åstorps kommun planerar, anser Margareta Pålsson (M), som vill att ny förskola byggs i Kvidinge, istället för modullösning.

Baracker används för flitigt i Åstorps kommun, anser Margareta Pålsson (M). Här har klassrumsmoduler placerats runt en innergård bakom Haganässkolan.Bild: Niklas Gustavsson
Åstorps kommun är i stort behov av skolor och förskolor och har varit så länge. Redan på 90-talet beslöts om förändringar på Haganässkolan, men än har inte så mycket hänt mer än att hela skolan nu är belägen i baracker.
I Kvidinge saknas förskoleplatser och det går inte längre att trycka in fler barn i befintliga lokaler. Nu måste det till en ny förskola!
På tomten i korsningen Norra Kyrkogatan-Templaregatan ska en temporär förskola uppföras. Där ska gamla baracker sättas upp, därefter renoveras, vatten och avlopp dras fram, en ordentlig lekplats/allaktivitetsplats byggas och området inhägnas med dyrt stängsel. Allt detta tillfälligt!
I översiktsplan 2012 beslöts var en ny förskola ska ligga och det är en bra plats, mittemot kyrkan. Jag förstår inte varför kommunen inte bygger där, utan i stället tänker flytta gamla baracker från Åstorp och sätta dem vid skolan. Oavsett om baracker hyrs eller köps, så är sådana lokaler det dyraste sättet att bedriva skola eller förskola i. Nog vore det bättre att bygga ett ändamålsenligt, riktigt hus på den avsedda tomten mittemot kyrkan.
Skolor och förskolor måste få högre prioritet i planeringen i Åstorps kommun. De ska inte ”slängas in sist i planeringen” utan i stället vara bland det första som byggs på ett nytt område. Visserligen slapp vi förskola på Rönnåsen och i den gamla plåtverkstaden, men i stället har vi snart en situation där baracker ersätter skolor/förskolor i Kvidinge, Nyvång, Hyllinge samt på Tingdal, Rågen och Haganäs.
Är det vad Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet tycker våra barn är värda?
Margareta Pålsson (M)
Gå till toppen