Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Solkraft till mobilen där helsingborgarna behöver den som mest

Solenergipaneler så att du kan ladda din telefon eller surfplatta medan du tar en paus på stan – för 93 000 kronor ska två innovativa män utveckla en bokstavligen lysande idé.

– Vi tyckte att den här idén var perfekt! Alaaldin och Yazd vill öka kunskapen om solenergi genom att prata med medborgarna och låta dem vara med och testa. Det är ett bra sätt att upplysa om solenergi, säger Semra Redzepagic, idécoach på Visionsfonden.
Projektet ”Mobil Solar Energy” fick nyligen 93 000 kronor av Visionsfonden. För de pengarna ska Yazd Ali och Alaaldin Tinawi ha workshops och events där helsingborgarna ska få lära sig mer om solpaneler och testa att använda dem själva.
Om allt går väl kan männen tänka sig att skapa fasta platser där folk kan ladda sin elektronik med solkraft i framtiden, men det ingår inte i det här projektet.
Yazd Ali och Alaaldin Tinawi vill få fler att tänka i miljövänliga banor med mobila solpaneler där medborgarna kan ladda sina telefoner, paddor och datorer.Bild: Britt-Mari Olsson
– Vi behöver ändra mentaliteten för att rädda miljön. Vi vill ge hållbar och ren energi till alla. Inte bara till dem med pengar. Den här tekniken är lätt att förstå och enkel att använda, säger Yazd Ali.
Han har en master i affärsutveckling och har jobbat i 15 år som konsult i Dubai. För två år sedan kom han till Sverige från Syrien och nu jobbar han på Öresundskraft.
Allaaldin Tinawi, som också kommer från Syrien, är ingenjör och jobbar till vardags med miljöbrandteknologi. Solcellsprojektet kommer de två vännerna att utveckla under helger och lediga dagar.
– Vi kanske kan bidra till miljön med hållbar energi. I projektet ska vi röra oss på festivaler och olika händelser där folk kan vilja ladda sina mobiler. Vi vill hjälpa helsingborgarna att ”go for solar”. Det finns små paneler man lätt kan ta med sig. Öresundskraft stöttar oss i det här, säger Yazd Ali.
Under juli och augusti kommer männen att röra sig i stan med sina solpaneler, men solkraft fungerar från mars till september, uppger de. När projektet är slut ska Helsingborgs klimatavdelning få panelerna.
– Titta på Solenergimyndighetens karta. Skåne är bäst i Sverige för solenergi. Vi vill påverka helsingborgarnas tänkande, säger Alaaldin Tinawi.
Gå till toppen