Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Tio trygghetshöjande åtgärder som M arbetar aktivt med”

Kommunalråden Peter Danielsson (M) och Christian Orsing (M) presenterar hur Helsingborgs stad arbetar med att höja tryggheten för invånarna.

Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I en debattartikel skriver Socialdemokraterna att vi moderater inte prioriterar frågan om trygghet tillräckligt i Helsingborg. Detta menar vi är felaktigt. Frågan om helsingborgarnas trygghet står högst upp på vår dagordning. Trygghetsundersökningar visar på en ökad upplevd otrygghet bland stadens invånare, särskilt bland unga tjejer. Eftersom Socialdemokraterna inte tycks ha noterat det arbete som staden utför listar vi därför tio åtgärder som vi arbetar aktivt med:
1. Myndighetssamverkan mellan stadens förvaltningar och statliga myndigheter som Tullverket, Polisen och Skatteverket för att komma åt den organiserade brottsligheten.
2. Fler övervakningskameror som är direktkopplade till polisen på brottsutsatta platser så som Olympia, krogstråket i city och Stadsparken.
3. Staden arbetar med stärkt vuxennärvaro genom fler väktarresurser, trygghetsvärdar och ordningsvakter på Knutpunkten.
4. Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med att förbättra belysningen och beskärning av vegetation som kan skapa otrygghet.
5. Socialförvaltningen erbjuder stödgrupper för att stärka föräldrarollen och stödja barn och unga mellan 7 och 18 år som upplevt missbruk, psykisk ohälsa, sorg eller våld.
6. Familjecentralerna arbetar förebyggande med barn, unga och hela familjer.
7. Mobila teamet finns ute i närområdena och på helgkvällar arbetar de främst med att minska alkoholkonsumtion och droganvändning bland unga i city.
8. Det finns idag tolv fritidsgårdar runt om i staden och nyligen öppnande den nya mötesplatsen Tryckeriet.
9. Staden har en avhopparverksamhet där socialtjänsten samverkar med externa aktörer för att bryta kriminellas mönster och beteende.
10. I Helsingborg prioriterar skolorna kunskap och ställer höga krav på alla elever.
Stadens förvaltningar utför varje dag viktiga förebyggande åtgärder mot kriminalitet. Men till skillnad från Socialdemokraterna tror inte vi att helsingborgarnas otrygghet kommer att minska genom att prata om destruktiva mansnormer. Det behövs kraftfulla åtgärder som avskräcker kriminella och sätter de skyldiga bakom lås och bom.
På nationell nivå vill Moderaterna se en riktad lönesatsning på polisen, betald polisutbildning, dubbla straff för gängkriminella, möjlighet för polisen att upprätta särskilda visitationszoner, satsning på att sätta upp fler övervakningskameror bland annat i utsatta områden, avskaffa den generella straffrabatten för vuxna mellan 18 och 21 år, samt att slopa dagens form av mängdrabatt.
I Helsingborg tar vi vårt ansvar och arbetar stenhårt med trygghetsfrågan. Vi utesluter inte att fler åtgärder görs. Men för att knäcka brottsligheten måste regeringen ta ansvar och visa ledarskap. I de senaste nationella samtalen om gängkriminaliteten kunde Socialdemokraterna endast godta ett av våra tio skarpa förslag, medan Moderaterna kunde acceptera samtliga förslag från Socialdemokraterna. En regering med en sådan inställning kommer aldrig att kunna lösa brottsligheten. Snabba insatser behöver komma på plats. Sverige behöver ett nytt politiskt ledarskap.
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Christian Orsing (M), kommunalråd och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg.
Gå till toppen