Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: När Trump går över gränsen.

Donald Trump.Bild: Evan Vucci
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Knappt har världen lyckats dechiffrera Donald Trumps häpnadsväckande Ukrainasamtal så dyker ytterligare ett upp: presidenten ska ha pressat Australiens premiärminister Scott Morrison att hjälpa till i försöken att diskreditera Rysslandsutredningen, skriver The New York Times.
Det var en australisk diplomat som först slog larm om att en av Trumps rådgivare, George Papadopoulos, berättat att Ryssland satt på uppgifter som kunde smutskasta Trumps motkandidat Hillary Clinton i valet 2016.
Uppgifterna ger mer bränsle till riksrättsutredningen mot USA:s president. Denna leder knappast till att Trump blir fälld – men måste likafullt göras. Fast Trump har redan hunnit twittra om ”en inbördeskrigsliknande klyfta” ifall Demokraterna skulle lyckas avsätta presidenten.
Varför detta är det enda rätta att göra utvecklar The New York Times i en utförlig ledare (27/9):
I normala fall skulle presidentens vandel bedömas i nästa val. Nu är det inget normalfall. Nu har det blivit tydligt att Trump mindre varit ute efter att få in nytänkande i politiken än att skada själva institutionerna, ”legitimiteten i rättsväsendet, underrättelsetjänsten, kongressen och domstolarna – vem han än bedömer att hotar honom politiskt”.
I nästan tre år har det diskuterats om han gått långt nog för riksrätt, skriver tidningen, nu har det hänt: "That point has now been reached." Att använda presidentmakten för egen politisk vinning, på bekostnad av allmänintresset, är kvintessensen av en sådan överträdelse.
Enligt en mätning för CBS stöder majoriteten av amerikanerna, 55 procent, ett riksrättsförfarande. Likafullt finns det medier, bland annat Fox News, som håller samma linje som Trump själv: bara häxjakt. För vissa finns tydligen ingen gräns för vad presidenten kan göra. Inte ens om det skulle drabba själva ämbetet och demokratins institutioner.
Gå till toppen