Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överförmyndare: En kommun får inte utestänga god man

Överförmyndarnämnden och Perstorps kommun har skilda uppfattningar om turerna kring den gode mannen som hade hand om de försvunna barnen. Enligt Anna-Lena Lundin har socialförvaltningen varnat den gode mannen att hen kan förlora uppdrag.

Diskussionen avser den gode man som hanterade de fyra ensamkommande syskonen som försvann från Perstorp i juli. I fredags skickade överförmyndarnämnden ut ett pressmeddelande med budskapet att den gode mannens arbete utretts och att nämnden kommit fram till att hen inte gjort något fel i sitt uppdrag. Man hade också bestämt sig för att göra en polisanmälan utifrån hur kommunen ska ha agerat mot den gode mannen.
Socialchefen i Perstorps kommun har i sin tur sagt till tidningen att förvaltningen inte blivit intervjuad i någon utredning och att man inte vet vad man anklagas för.
Enligt överförmyndarnämndens enhetschef Anna-Lena Lundin är polisanmälan inte upprättad. Hon säger också att överförmyndaren gör sina egna utredningar när man granskar en god mans arbete och att det är det man gjort i det aktuella fallet. Samt att det skett en skriftlig kommunikation mellan överförmyndare och socialförvaltning kring den gode mannens arbete.
Där ska socialförvaltningen ha nämnt samarbetssvårigheter. Något som inte stämmer överens med överförmyndarens uppgifter om den gode mannen, en person som enligt nämnden haft uppdrag i flera kommuner i ett antal år och aldrig fått klagomål.
– Vi ber om kompletteringar och får inte det. Det som är unikt i det här ärendet är att det kommer en skrivelse från socialförvaltningen där man säger att en god man inte ska få uppdrag i framtiden, säger Anna-Lena Lundin.
Enligt henne har socialförvaltningen inte befogenhet att säga att en god man ska stängas ute från uppdrag.
– Det är helt utanför deras jurisdiktion. Lagstiftaren har ganska höga krav på vilka som får entledigas.
En god man med ansvar för ensamkommande barn har som uppgift tillvarata barnens intresse och där kan det bli så att uppfattningar om lösningar och vägval ibland går isär mellan olika huvudmän.
– Som god man för ensamkommande barn är man juridisk vårdnadshavare. Man ska agera i barnets intresse och till exempel göra ansökningar hos myndigheter, säger Anna-Lena Lundin.
Hon tillägger dock att hon inte kan säga hur det gått till i just detta fall.
Läs också Socialchefen: ”Vi vet inte vad vi är anklagade för”
Läs också God man gjorde inget fel när fyra barn försvann i Perstorp
Läs också Fyra syskon i Perstorp försvunna – i tre veckor
Gå till toppen