Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Självkörande fordon ska flytta containers i hamnen

Helsingborgs hamn har tecknat ett avtal med företaget Enride för att få till stånd självkörande eldrivna transporter på hamnområdet.

Så här ser Enrides fordon ut i dag. Det som ska transporteras i hamnen är dock containers så det fordonet kommer att se annorlunda ut.Bild: Enride
I våras berättade tidningen om projektet som ska göra transporterna i Helsingborgs hamn mer miljövänliga. Det handlar i ett första steg om självkörande fordon som ska kunna flytta containrar och gods mellan olika områden i hamnen.
Några väl utvecklade system för detta finns inte så därför ska Enride och Helsingborgs hamn tillsammans arbeta för att hitta bra lösningar. I ett första skede handlar det om att analysera godsrörelserna i hamnen och se var de självkörande transporterna bäst passar in.
Enride är ett svenskt företag som redan i dag arbetar med självkörande godstransporter. Bland annat driver man i Jönköping ett projekt som har vissa likheter med det man nu startar i Helsingborg. På ett inhägnat lagerområde flyttar man där gods med hjälp av självkörande elfordon.
– Vi känner en trygghet och en styrka att arbeta med dem. Det känns jättebra. Nu inleder vi första steget i vårt samarbete, säger Mats Fernebrand på Helsingborgs hamn som har hand om projektet.
Målsättningen är att under 2021 kunna flytta gods mellan två olika platser i hamnen. I förlängningen vill hamnen och företaget också kunna köra gods utanför hamnområdet med självkörande fordon.
Gå till toppen