Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studie som betvivlar köttfara ifrågasätts

Att skära ner på rött kött är ett råd för att undvika cancer och hjärtsjukdomar. Nu tyder en genomgång av tiotals studier på att färre tallrikar med kött kanske inte gör så mycket nytta som man tidigare trott. Men de nya rönen ifrågasätts av nutritionsexperter.

En genomgång av flera studier om faran med rött kött ifrågasätts från flera håll. Arkivbild.Bild: Adoeb Stock/TT
– Man kan aldrig vara 100 procent säker på att något är ohälsosamt, men just med processat kött är man hyfsat säker på att det är sämre för hälsan för de flesta, säger Emily Sonestedt, nutritionsepidemiolog vid Lunds universitet, som ställer sig frågande till studien.
Studien ligger till grund för nya rön som presenteras i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine , där rådet helt enkelt är att vuxna fortsätter att äta både rött kött och rött processat kött som vanligt, enligt nyhetsbyrån AFP.
Genomgången visade att en minskning med tre portioner rött kött i veckan kan minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.
– Det finns väldigt små riskminskningar för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. Men bevisen är osäkra, säger professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången, skriver AFP.
Emily Sonestedt ifrågasätter bland annat metoden som författarna till studien använt.
– Det finns en jättebra genomgång av sambanden mellan kost och cancer som Världscancerorganisationen har gjort. Och det finns starka bevis för att processat kött i kosten ökar risken för tjocktarmscancer.
– De gör en helt ny genomgång, de använder en annan metod för att säga om en studie är bra eller dålig som inte passar bra med koststudier, fortsätter Sonestedt.
Att en minskad risk för cancer med sju fall per tusen personer anses liten är inget Emily Sonestedt håller med om.
– Jag tycker ändå det är en betydande minskning, men man ska vara medveten om att bara för att man äter kött dör man inte. På det stora hela gör det ju ganska mycket om det är sju fall på tusen som inte dör, det är ändå sju personer man räddar genom ganska realistiska minskningar.
Världshälsoorganisationens (WHO) cancerforskningsenhet beskriver processat kött som cancerogent, och rött kött som antagligen cancerogent.
I ljuset av det får de nya bedömningarna såväl kommentarer som kritik från flera håll. Kevin McConway, professor emeritus vid brittiska Open University, säger att forskningen ger få tydliga svar.
– Deprimerande nog verkar det som att efter alla dessa år och alla miljoner av studiedeltagare, så vet vi fortfarande inte mycket, säger han, enligt AFP.
”Från ett folkhälsoperspektiv är det ansvarslöst och oetiskt att utfärda kostråd som är likvärdigt med att främja köttkonsumtion, även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om styrkan i bevisen”, säger Frank Hu, doktor vid Harvard TH Chan School of Public Health, i ett uttalande som Reuters har tagit del av.
Enligt nuvarande svenska råd bör vuxna personer äta mindre än 500 gram rött kött och chark per vecka. Enligt Sonestedt äter vi betydligt mer än så i dag. Att minska köttkonsumtionen är inte bara positivt för hälsan, det är också viktigt för klimatets skull.
– Det är den faktor i kosten som har störst inverkan på vårt klimat.
Fakta

Svenska råden

En svensk vuxen rekommenderas äta mer frukt och grönsaker, och mindre rött kött och chark – gärna mindre än 500 gram per vecka, enligt Folkhälsomyndigheten.

Livsmedelsverket konstaterar också att köttets miljöpåverkan är stor – det står för 15 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Tidigare i år rekommenderade EAT-Lancet-kommissionen (organisationen EAT och tidskriften The Lancet) ett dagligt intag av rött kött om maximalt 28 gram per dag – en fjärdedel av svenskarnas nuvarande konsumtion.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, EAT-Lancet-kommissionen

Fakta

Detta vet vi om rött kött

Processat kött som exempelvis charkprodukter är i dag klassat som cancerframkallande. De observationsstudier som gjorts visar i princip alla att det är en ökad risk för tjocktarmscancer ju mer man äter.

Även när man ser till andra sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom och diabetes har man sett att det finns ett samband mellan rött och processat kött och dödlighet. Mycket tyder på att det inte är bra att äta för mycket av det.

Rött kött är den del av vår kost som har störst klimatpåverkan.

Äter man mindre kött får man mer plats för bönor, linser och grönsaker – växtbaserad kost som vi rekommenderas att äta mer av.

Källa: Emily Sonestedt, nutritionsepidemiolog vid Lunds universitet

Gå till toppen