Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Det värsta kvar för Johansson.

Ylva Johansson under utfrågningen i EU-parlamentet.Bild: Francisco Seco
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sveriges kandidat till den nya EU-kommissionen, Ylva Johansson, åkte på bakläxa när hon frågades ut av Europaparlamentet (1/10).
Johansson var alltför vag och undanglidande i svaren, ansåg många parlamentsledamöter. Hon får nu två dygn på sig att skriftligen klargöra sina ståndpunkter i ett antal frågor. Och beroende på om parlamentet gillar svaren eller ej kan det bli tal om en ny utfrågning.
Själv verkade Johansson inte riktigt förstå kritiken. "Jag tycker att det är fel att svara på specifika frågor och väldigt detaljerade frågor i det här läget", sade hon efter utfrågningen.
Fel eller ej, Johansson lär tvingas att bli mer specifik om hon vill bli godkänd av parlamentet.
Nu hör det till saken att de frågor Ylva Johansson ska ansvara för är de kanske känsligaste av alla: migration och inre säkerhet.
EU behöver ett väl fungerande system för asyl och migration, en fråga där positionerna är totalt låsta sedan flera år, konstaterade Johansson. "Mitt uppdrag är att lösa upp det här", sade hon.
Hur det ska gå till ville många i parlamentet veta mer om. Men beskeden uteblev. Och det är kanske inte så underligt. För hittills har alla försök att överbrygga de inre motsättningarna i unionen misslyckats.
Stötestenen är frågan om bördedelning, att enskilda medlemsländer inte ska behöva ta emot oproportionerligt många asylsökande vid kraftiga flyktingströmmar, som de 2015.
Det tidigare majoritetsbeslutet från 2015 om att omfördela asylsökande togs inte emot väl. Polen och Ungern sade blankt nej, Slovakien och Tjeckien tog bara emot ett fåtal av de asylsökande som skulle omfördelas.
Att få parlamentets godkännande framstår närmast som en barnlek jämfört med uppgiften att få Ungerns och Polens regeringar att ge upp kontrollen över respektive lands migrationspolitik.
Gå till toppen