Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Örkelljungakvinna döms för misshandel och olaga hot

Under somrarna 2018 och 2019 dödshotade en 19-årig kvinna flera personer och misshandlade en man. Nu döms hon till skyddstillsyn och böter om 2 500 kronor vid Helsingborgs tingsrätt.

Det var sommaren 2018 och sommaren 2019 som en nu 19-årig kvinna vid flera tillfällen uttryckte dödshot riktat mot flera personer i Örkelljunga.
Hoten delades ut både via sociala medier och över telefon och riktades mot flera olika personer, varav en i mycket ung ålder. Det handlade både om dödshot och hot om våld.
Vid ytterligare ett tillfälle misshandlade kvinnan en man med knytnävsslag efter att han sagt till kvinnan och några andra ungdomar som hängde vid hans förråd att vara tystare och avlägsna sig.
Kvinnan, som tidigare dömts för misshandel av en av de personer hon nu hotat till livet, erkänner en del av brotten. Det hon går med på att hon är skyldig till är ett olaga hot och misshandel, även om hon hävdar att det senare var i självförsvar. Det senare håller inte domstolen med om.
De övriga olaga hoten menar den unga kvinnan att hon inte minns. Totalt finner Helsingborgs tingsrätt att hon gjort sig skyldig till fem fall av olaga hot samt en misshandel.
Trots att brotten uppgår till ett straffvärde på tre månaders fängelse tar rätten hänsyn till kvinnans låga ålder samt hennes behov av stöd för att förändra sitt levnadssätt.
Därför döms hon till skyddstillsyn där hon ska genomgå ett program inom frivården samt att betala 50 dagsböter på 50 kronor. Utöver det ska kvinnan också betala skadestånd på totalt 15 000 kronor, uppdelat på tre olika brottsoffer.
Gå till toppen