Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon står bakom teaterutbudet för de unga i Höganäs

På lördag drar teatersäsongen för de allra yngsta igång i Höganäs. Vi ställde några frågor till Britt-Marie Theander, kultursamordnare i Höganäs kommun.

Britt-Marie Theander är kultursamordnare och ligger bakom teaterutbudet för Kullabygdens barn.Bild: Tove Scherman
Vad blir det för barnteater i höst?
– Totalt har vi köpt sex olika föreställningar. De kommer att spelas både i Höganäs och på bibliotekets filialer runt om i Kullabygden. Det är offentliga föreställningar. Vi brukar nå omkring 600 barn om året.
Ni startar med Lennart Hellsingska rim och ramsor i Nyhamnsläge nu på lördag. Vad är det för föreställning?
– Det är ritsagor med Eva Bengtsson som tolkar Lennart Hellsing. Han skulle ha fyllt 100 år i år så jag tyckte att det var passande. Många har en relation till hans texter och visor.
Till vilka åldrar riktar sig föreställningarna?
– Det är lite olika, men upp till sex år ungefär. I år har vi en väldigt speciell föreställning, "Bo, att bo i ett bo", som riktar sig till spädbarn mellan 6 och 18 månader. Jag har själv sett den och blev helt fascinerad över hur de lyckats göra teater för så små barn.
– För de minsta barnen visar vi också Max - pjäsen om bollen, bilen och lampan, på Tivolihuset senare i höst. Den bygger på Barbro Lindgrens populära böcker.
Hur går det till när du väljer ut vad som ska visas?
– Jag försöker ha en bredd i programmet, med även med musik och dans. Två av inslagen är dansföreställningar och till jul blir det en musikföreställning med just jultema.
Hur stort är intresset för barnteater?
– Barn- och unga är en prioriterad grupp för oss. Det finns alltid publik till barnteatern men den varierar. Bygger föreställningen på en bok som många känner igen, kommer det alltid fler. När vi hade en föreställning med babblarna här för några år kom det folk även utifrån för att titta.
Fakta

Barnteater i höst

5/10 klockan 11: Hellsingska rim, ramsor och ritsagan ägget. Nyhamnsläge bibliotek. För 3 - 6 år. Även 7/11 klockan 10 på Jonstorps bibliotek och 9/11 klockan 13 i Lerberget.

12/10 klockan 13.30: Vilja växa. En musikalisk dansföreställning. För 3-6 år . Tivolihuset

24/10 klockan 10: Kullerbagge, en danzoologi. För 2 - 5 år. Jonstorps biblotek. Även 26/10 klockan 13 på Lerbergets bibliotek.

23/11 klockan 13: Att bo i ett bo, mitt bo. För 6 - 18 månader. Tivolihuset

30/11 klockan 11 och 13: Max - pjäsen om bollen, bilen och lampan. För 1 till 3 år. Tivolihuset.

7/12 klockan 11: I väntan på jul. Musikföreställning men jultema. För 1 - 5 år. Nyhamnsläge bibiotek.

Biljetter finns att köpa på biblioteken.

Gå till toppen