Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De vill få folk att pausa i Vejbystrand

Liselott Marklund och Wojtek Marczynski har efter en lång resa landat i Vejbystrand. Med restaurangen Pausa hos oss hoppas de bli kvar ett tag. "Vi har blivit accepterade av byborna, det känns varmt i hjärtat", säger Liselott Marklund.

Wojtek Marczynski och Liselott Marklund.
Det är gråmulet i Vejbystrand, men jag kan ändå förstå att Liselott Marklund och Wojtek Marczynski föll för just den här platsen.
Det är på bottenvåningen av Vejby Strand Hotell som paret i våras tog över driften av hotellets restaurang. Att den skulle heta Pausa var det ingen tvekan om. Paret har nämligen tidigare haft ett mindre ställe med samma namn, fast då i Helsingborg.
Det är som att sälja vatten i öknen. Det är ingen prestation att sälja här på sommaren, utan det är nu på hösten och vintern vi får se hur det går.
Liselott och Wojtek gick i samma klass på högstadiet, men det var inte förrän många år senare som de kom att bli ett par – och inom restaurangbranchen har de inte varit hela tiden.
Han har tidigare jobbat med helt andra grejer, bland annat med marknadsföring, e-handel och logistik samt inom militären.
Hon jobbade inom försäkringsbranschen i 15 år, men valde att sluta efter att ha blivit sjuk.
– Hösten 2012 blev jag hjärtopererad och fick en ny klaff. Efter återhämtningen kändes det inte rätt att gå tillbaka till kontorsjobbet så jag sa upp mig och valde att satsa på min webbutik med inredning istället.
Det var inte förrän 2015 som paret tog sin in i restaurangbranschen, när en av Wojteks kunder köpte Fredriksdals trädgårdscafé och de fick frågan om inte han och Lisa var intresserade av att vara med.
– Jag har hela tiden haft en passion för mat, så det var lite roligt att bli tillfrågad, säger Wojtek och berättar att de stannade i tio händelserika månader.
Efter det sa de "Aldrig mer!" och åkte på en lång semester. Men strax innan de åkte såg de att ett kafé i Helsingborg var till salu.
– Men så tänkte vi; nej, vi skulle ju inte vara i den branschen mer. Men efter några lata semesterdagar kom vi fram till att vi var nog lite sugna på det ändå. Så vi bestämde att är den kvar när vi kommer tillbaka så köper vi den, då är det menat. Och den var kvar, säger Liselott och fortsätter:
– Vi gick ut för hårt, vi hade öppet varje dag, sju dagar i veckan, och serverade frukost, lunch och middag, säger Liselott.
De tröttnade till slut, och sålde både restaurang och botadsrätt och stack till södra Frankrike. Planen var från början att åka ner och se om de kunde hitta ett ställe där de trivdes och sedan flytta ner permanent. De stannade i ett år och hann flytta fyra gånger, de bodde i allt från små byar i bergen, vid havet till större städer.
Innan de åkte hade paret köpt en liten stuga på Söderåsen, för att ha något att komma hem till om det inte funkade som planerat. Hem kom de i mars 2018.
– Vi jobbade hemifrån med marknadsföring och appar, men det var ensamt och lite tråkigt. Sedan såg vi annonsen om de sökte någon att ta över här, och då tänkte vi, "Ska vi – igen?", säger Wojtek.
Den 15 april bestämde de sig och tre dagar senare serverade de sina första gäster. Och än så länge har det gått bra.
– Det är som att sälja vatten i öknen. Det är ingen prestation att sälja här på sommaren, utan det är nu på hösten och vintern vi får se hur det går, säger Wojtek.
Här är jättehärliga människor och vi har blivit accepterade, det känns toppen.
I början bodde paret på Söderåsen, men pendlingen tog på krafterna. Efter att ha frågat runt bland gästerna dök ett erbjudande upp om att hyra ett litet hus i samma kvarter som restaurangen fram till maj nästa år.
– Det är ju bra, för fram till i maj så har vi ju överlevt alla säsonger här också, så då vet vi exakt vad vi kan göra här. Som sagt, vi tar det lite försiktigare nu, säger Wojtek.
– Men vi trivs bra här. Här är jättehärliga människor och vi har blivit accepterade, det känns toppen, säger Liselott.
Fakta

Liselott Marklund och Wojtek Marczynski

Ålder: Båda är 52 år.

Familj: Liselott har två barn och Wojtek har ett barn, från tidigare förhållanden.

Bor: Hyr ett hus i Vejbystrand.

Gör: Driver Pausa hos oss på Vejby Strand Hotell.

Gör helst en ledig dag: "Båda gillar vi att träna och jag (Liselott) tycker om att pyssla i trädgården också."

Gå till toppen