Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hela skolan studsade med Pidde P

Skåneidrottens rörelsesatsning i skolan täcker in hela Skåne. Den här veckan har både Åstorp, Bjuv och Örkelljunga fått besök av artisten Pidde P. ”Målet är att få med alla”, säger han.

Hela Bokelundaskolan dansade till ”Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva”.Bild: Niklas Gustavsson
Hur låter det när 112 elever – och deras lärare – hoppar runt i en gympasal till musik. Svar: Mycket.
– Är ni pigga? frågar Pidde P, alias artisten Petter Hedwall.
– Jaaaaa! vrålar alla barnen.
Hanna Sjöstrand lämnade ifrån sig både glasögon och tjocktröja innan danspasset i gympasalen för att få full rörelsefrihet.Bild: Niklas Gustavsson
Bokelundaskolan i Skånes Fagerhult, från förskoleklass till årskurs sex, är en av över 100 skolor i Skåne som jobbar med Skåneidrottens program för att få in mer rörelse i skolan.
Det handlar om allt från danspass på rasterna för att öka pulsen till korta avbrott för rörelse mitt under lektionerna för att få upp koncentrationen. Varje förmiddag finns också en elitvolleybollspelare från ÖVK med utomhus på rasterna för att öka aktiviteten.
– Vi hoppas ju att det här ska bli en integrerad del av skolornas verksamhet. Alla har skapat en arbetsgrupp och gjort en handlingsplan, säger Henrik Nilsson från Skåneidrotten.
Hitsen avlöste varandra i Bokelundaskolans idrottshall när Pidde P uppträdde för barnen.Bild: Niklas Gustavsson
Men de senaste veckorna har mycket kretsat kring att lära in en dans inför Pidde P:s besök.
– Sedan barnen fick veta att han skulle komma tror jag att de har tränat nästan en gång om da'n, säger läraren Madeleine Persson.
Entusiasmen går inte att stoppa, men när några står lite avvaktande längst bak går Pidde P ut och hämtar in dem i smeten av hoppande barn.
Artisten Pidde P fick hela Bokelundaskolan på fötter.Bild: Niklas Gustavsson
Efteråt berättar han att han själv var en av de där idrottskillarna som aldrig vågade dansa av rädsla för att inte vara tillräckligt cool. När han upptäckte att det fanns skolor som använde hans musik för att få alla att röra sig tillsammans började han skriva om det på sociala medier. Det i sin tur ledde till att han blev kontaktad av idrottsrörelsen.
– Mitt mål är att få med alla, både de blyga och de coola, säger han.
Rahad Erhim är en av eleverna som köar för att få en selfie med Pidde P, som sedan skulle vidare till både Mårdenskolan och Beringskolan i Örkelljunga.
– Det var bra, säger hon.
”Hemma sitter jag mest med mobilen” avslöjar Rasmus Bengtsson, rejält varm i kläderna efter danspasset.Bild: Niklas Gustavsson
Fjärdeklassaren Rasmus Bengtsson är mindre fåordig.
– Jag gillar Pidde P. Det var en av mina största drömmar att få träffa honom. Och så var det bra, för jag rör mig inte så mycket hemma. Där sitter jag mest med mobilen.
På väg ut från gympasalen står specialläraren Pia Karlsson, med 30 yrkesår i skolans värld. Rörelsens betydelse för barns inlärningsförmåga och koncentration är ingen ny kunskap, säger hon. Men hur man omsätter den kunskapen i praktiken varierar.
– Det går i cirklar, men det är bra att påminnas igen och få igång både en struktur och inspiration, säger hon.
Gå till toppen