Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon vill prata med dig i helgen – för att du ska skippa flyget hela nästa år

En flygpratardag – hur låter det? På lördag blir det flygsnack över en fika i Helsingborg under parollen Flygfritt 2020.

100 000 svenskar ska lova att avstå från flyg nästa år. Det är målet för kampanjen Flygfritt 2020 som föreningen ”Vi håller oss på jorden” har startat. På lördag kraftsamlar de med Stora flygpratardagen i sex svenska städer, bland andra Helsingborg och Malmö.
Tove Wallin från föreningen ”Vi håller oss på jorden”.Bild: Tom Wall
I Helsingborg kommer Tove Wallin och ytterligare ett par föreningsmedlemmar att sitta på kafé Bruket på Bruksgatan mellan klockan 11 och 13 för att prata om att avstå flyget.
– Det blir ett helt öppet forum där vi vill föra en diskussion och uppmärksamma kampanjen. Att välja bort att flyga är en inkörsport till att börja tänka i andra banor. Många säger att ta inte ifrån mig min semester, en nödvändig paus. Men det behöver inte vara en uppoffring utan istället positivt att göra ett aktivt val. Det kan öppna sig andra möjligheter när man inte lägger tid och pengar på att flyga, säger Tove Wallin.
Arrangörernas utgångspunkt är att de flesta fortsätter att leva på som vanligt inklusive flygresor, främst för att alla andra gör det och vi människor härmar varandra. Därför vill man få fler att agera gemensamt. Om 100 000 svenskar lovar, ska det kännas mer meningsfullt att avstå flyget nästa år.
Hittills har 7000 personer anmält sig till Flygfritt 2020. Förra året gjordes kampanjen Flygfritt 2019 som 14000 anslöt sig till. Men nu är alltså målet betydligt högre.
Maja Rosén från Göteborg som tagit initiativ till kampanjen har nyligen publicerat en flygpratarguide som finns på nätet. I den finns bland annat svar på 26 av de vanligaste argumenten mot att avstå från att flyga.
Gå till toppen